Årgang 18 | Nummer 54 | September 2013
træde i kraft i løbet af september/oktober 2013, hvilket altså betyder, at ECB overtager tilsynsopgaverne til september/oktober 2014. Der er dog mulighed for, at ECB allerede efter ikrafttrædelsen af forordningen kan varetage visse opgaver – det gælder bl.a. tilsynet med kreditinstitutter der er blevet rekapitaliseret direkte af ESM.
Ifølge Europa-Kommissionens forslag vil den fællesafviklingsmekanisme være suppleret af en fælles bankafviklingsfond på 55 mia. euro finansieret af banksektoren selv. De 55 mia. euro skal dog opbygges over en periode på 10 år. Det vil være ECB, der som tilsynsførende myndighed vil
8. Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA)
I tilknytning til forhandlingerne om forordningen bag det fælles banktilsyn har der også været forhandlet om en ændring af den eksisterende forordning om EBA. EBA blev oprettet i 2010 og står i dag for at udarbejde fælles regler på bankområdet samt overvåge gennemførelsen af tilsynsreglerne. Ændringen af EBA-forordningen går primært på at ændre stemmerettighederne, så det sikres, at de medlemslande der ikke deltager i det fælles tilsyn ikke kan domineres af deltagerlandene ved vedtagelse af beslutninger i EBA.
meddele, når en bank i bankunionen har alvorlige problemer og skal afvikles. Det vil dog være EuropaKommissionen der beslutter, om og hvornår en bank skal afvikles. Det kan ske på anbefaling fra en fælles afviklingsinstans bestående af repræsentanter fra ECB, Kommissionen samt relevante nationale myndigheder, hvor banken har sit hovedsæde. Afviklingsinstansen vil også forberede bankafviklingerne og definere, hvordan en bank skal afvikles - herunder hvilken rolle afviklingsfonden skal have. Afviklingsfonden vil være under den fælles afviklingsinstans kontrol. Det vil være de nationale afviklingsmyndigheder, der under tilsyn af den fælles afviklingsinstans, skal stå for selve afviklingen af bankerne. Ved manglende overholdelse af afviklingsplanen kan den fælles afviklingsinstans rette påbud direkte til de nødlidende banker. Det er planen, at EU's medlemslande skal blive enige om forslaget inden årets udgang, så det kan vedtages endeligt med Europa-Parlamentet inden udløbet af dets nuværende valgperiode i maj 2014. Den fælles afviklingsmekanisme vil herefter kunne anvendes fra januar 2015.
9. Bankunionen
Det fælles banktilsyn er første element i etableringen af en egentlig bankunion, der derudover omfatter en fælles afviklingsmekanisme for banker samt en eventuel fælles indskydergarantiordning. Næste trin i etableringen af bankunionen blev taget den 10. juli 2013, hvor EuropaKommissionen præsenterede forslaget til en fælles bankafviklingsmekanisme. Afviklingsmekanismen vil omfatte alle banker i euroområdet samt banker i de ikkeeurolande, som vælger at deltage i bankunionen.
Side 18 | Foreningen af Interne Revisorer