HSP Suomi ry | Työelämäopas 2022 | Page 9

Aronin tutkimusten mukaan erityisherkkiä luonnehtii työssä uteliaisuus , vahva itsenäisyyden tarve , suuri energiataso , sisäänpäin suuntautuminen , intuitiivisuus , tunneherkkyys , hillitty olemus , pohdiskelevuus , tunnollisuus , vastuullisuus ja mukautumattomuus . Näiden ilmeneminen vaihtelee tietysti kunkin erityisherkän kohdalla .
Erityisherkän voimavarat
Erityisherkkyys merkitsee monia myönteisiä mahdollisuuksia ja vahvuuksia työelämässä . Näiden vahvuuksien tuomia hyötyjä organisaatioille ei vielä nähdä riittävästi eikä niitä ole osattu hyödyntää . Erityisherkälle merkitsevät paljon esimerkiksi yhtenevät arvot työnantajan kanssa sekä oikeudenmukaisuus , eettisyys ja työn merkityksellisyys , joten erityisherkät ovat yleisesti ottaen myös hyvin sitoutuneita ja ahkeria työntekijöitä .
Erityisherkän keskeisiä voimavaroja ovat mm . empatiakyky ja toisten tunnetilojen tunnistaminen , joista voi olla hyötyä esimerkiksi asiakastilanteissa . Erityisherkkä työntekijä saattaa ymmärtää intuitiivisesti asiakkaan tilannetta ja pystyä reagoimaan tilanteen edellyttämällä tavalla sekä katsoa asioita asiakkaan näkökulmasta . Muita myönteisiä piirteitä erityisherkille ovat syvällisyys , monipuolisuus , tunnollisuus , luova ajattelu , ongelmien tunnistaminen ja ongelmanratkaisukyky .

9

Erityisherkällä oikea aivopuolisko dominoi , minkä ansiosta herkkä ihminen osaa yhdistellä asioita toisiinsa luovasti ja yllättävillä tavoilla . Erityisherkällä voi olla uudenlaisia ideoita , jotka voivat olla suureksi hyödyksi organisaatiolle . Saadessaan hyödyntää näitä kykyjään työssään erityisherkkä työntekijä myös sitoutuu paremmin organisaatioon , mutta toisaalta jos hänen ideoitaan ei huomioida , hän ei sitoudu yhtä hyvin ja alkaa ehkä kokea motivaation puutetta .
Esther Bergsman toteuttamassa suomalaisille erityisherkille suunnatussa kyselytutkimuksessa vastaajien työhön liittyvistä arvoista mainittiin useimmiten ” että tunnen olevani tärkeä ”, ” arvostus ” ja ” itsensä kehittäminen ”. Työntekijöinä he kokivat omina vahvuuksinaan yleisimmin luotettavuuden , tunnollisuuden ja vastuuntunnon .
Herkät eivät välttämättä aina itsekään tunnista omia vahvuuksiaan , kuten luovaa ajattelua ja ongelmanratkaisukykyä . Työelämän kannalta omien vahvuuksien esiin tuominen on kuitenkin olennaista : ensinnä siksi , että vahvuudet tunnistamalla niitä pääsee hyödyntämään työtehtävissä ja toiseksi siksi , että sitä kautta voi kokea merkityksellisyyttä työssä .
Erityisherkkien työtyytyväisyyteen vaikuttavat työn tekemiseen liittyvä joustavuus , monipuolisuus , työn vaihtelevuus ja merkitykselliseksi