HSP Suomi ry | Työelämäopas 2022 | Page 12

Erityisherkkä työnhakijana ja oman uransa suunnittelijana

Työnhakijana erityisherkkä voi olla kriittinen sekä epäillä ja vähätellä omaa osaamistaan . Työpaikkailmoituksissa haetaan usein ulospäinsuuntautuneita , sosiaalisia ja aktiivisia moniosaajia , jotka hyppäävät tilanteeseen kuin tilanteeseen spontaanisti . Ilmoitusta syvällisesti tutkiva erityisherkkä ei välttämättä tunnista itseään yhdestäkään adjektiivista ja hänen itsetuntonsa laskee entisestään . Ammatillisen osaamisen lisäksi työnhakijan on osattava hahmottaa myös persoonalliset luonteenpiirteensä . Erityisherkän on tärkeää oppia tuntemaan omat vahvuutensa ja korostettava niitä sen sijaan , että yrittäisi muuttua joksikin muuksi .
Työnhakutilanteessa erityisherkän aiemmat vaikeat työelämäkokemukset , kuten huono työilmapiiri , työpaikkakiusaaminen tai työuupumus nousevat helposti mieleen . Ne voivat aiheuttaa pelkoa siitä , että uudessa työpaikassa tulee vastaan samoja ongelmia . Työpaikkailmoituksia lukiessaan erityisherkkä tekee tulkintoja , jotka nostavat hakemisen kynnystä . Hyvän itsetuntemuksen avulla erityisherkkä voi intuitiivisesti tunnistaa työn sopivuuden itselleen .
Työpaikkahaastattelussa erityisherkkä saattaa lukkiutua , jos hän ei koe olevansa samalla aaltopituudella haastattelijan kanssa . Jännittävä haastattelutilanne voi aiheuttaa myös ylivirittyneisyyttä , jolloin erityisherkkä ei ole haastattelussa parhaimmillaan . Haastattelun toteuttaminen etäyhteydellä voi vähentää jännitystä . Ryhmähaastattelussa , jossa puheenvuoroja ei jaeta , varsinkin introvertin erityisherkän voi olla vaikea ottaa puheenvuoroa ja siten hän jää

12