HSP Suomi ry | Työelämäopas 2022 | Page 11

vuorovaikutuksen ja dynamiikan pinnalliseksi ja itsensä ryhmässä ulkopuoliseksi . Voi olla , että erityisherkkä joutuu salailemaan herkkyyttään työpaikalla esimerkiksi sen pelossa , että ominaisuudet nähtäisiin negatiivisessa valossa .
Kun erityisherkän esiintuomia ongelmia lähdetään käsittelemään työyhteisössä , se voi johtaa parempaan työtyytyväisyyteen ja tuloksellisuuteen . Kyvystä havainnoida herkästi sosiaalisia suhteita tulee näin arvokas voimavara työyhteisössä . Ihanteellisena voisi pitää sellaista työyhteisöä , jossa on turvallinen , myönteinen , kannustava ja avoimeen vuorovaikutukseen perustuva ilmapiiri . Tällaisessa ilmapiirissä kunkin yksilölliset piirteet , kuten erityisherkkyys , hyväksyttäisiin ja nähtäisiin positiivisena asiana .
Erityisherkkä tunnistaa johtamistyylin , joka ei ole kannustava eikä motivoiva . Johtajan kannattaakin tukea työntekijöitä vahvuusalueillaan eteenpäin , kuunnella heitä ja ottaa huomioon heidän näkemyksensä . Erityisherkkä odottaa selkeitä tavoitteita ja konkreettista tukea esimerkiksi etätyöhön , koska usein kaikenlainen työhön liittyvä epämääräisyys kuormittaa erityisherkkää . Erityisherkkä havaitsee yleensä helposti epäoikeudenmukaisuuden ja vallankäytön ongelmat työpaikalla ja myös edellyttää johtajalta kaikkien työntekijöiden tasavertaista kohtelua . Tarkkailun kohteena oleminen ei sovi erityisherkälle , koska se kuormittaa häntä eikä hän silloin saa aikaan parasta tulosta . Tilanne , jossa mikromanageroidaan , ei ole erityisherkälle ideaali .

11

Erityisherkkä saattaa kuormittua työssään niin paljon , että hän on vapaa-ajan alkaessa ylivirittynyt ja uupunut . Usein työhön liittyvät asiat pyörivät hänen mielessään vapaa-ajallakin . Siksi erityisherkkä tarvitsee pitkän palautumisajan . Erityisherkälle on tärkeää tunnistaa , mitkä asiat palauttavat , saavat ajatukset muualle ja tuovat myös iloa vapaa-ajalla .