HR viesti 4/2023 | Page 22

VIISI AVAINTA TUOTTAVAAN & HYVINVOIVAAN TYÖELÄMÄÄN

Kansallinen TYÖ2030-ohjelma esitteli päätösseminaarissaan viisi tutkimuksesta sekä ohjelmakauden kehitystyöstä kumpuavaa ratkaisua menestyvään työelämään .
1 . Luottamuksen vahvistaminen Luottamus on työyhteisöjen ja koko suomalaisen työelämän supervoima . Kehittäminen ja uudistaminen eivät onnistu ilman luottamusta – ja suomalainen luottamus on edelleen yksi arvokkaimpia pääomiamme . Tutkimuksen mukaan johdon ja henkilöstön välinen luottamus on organisaatioille tärkeä kilpailutekijä .
Jokainen työyhteisö ja jokainen meistä voi toimia luottamusta rakentavalla tavalla ja jokainen ansaitsee tehdä töitä yhteisössä , jossa on luottamusta .
2 . Vuoropuhelun lisääminen Yhteinen vuoropuhelu lisää ymmärrystä sekä vahvistaa luottamusta ja yhteistoimintaa , joka mahdollistaa kehitystyön sekä uudistumisen . Tulevaisuusvuoropuhelun avulla voi lisätä ennakointi- ja muutoskykyä .
Tutkimus paljastaa , että tällä hetkellä vain kolmannes työpaikoista tekee säännöllisesti tulevaisuuden mahdollisuuksien ja uhkien systemaattista kartoittamista .
3 . Yhdessä oppimisen mahdollistaminen Uudistumisen ja uusien teknologioiden hyödyntämisen edellytyksenä on jatkuva oppiminen . Oppiminen tapahtuu yhä useammin vuorovaikutuksessa toisten kanssa . Työelämä tarjoaa parhaimmillaan mahdollisuuden vertaisoppimiseen ja altistaa uusille näkökulmille . Vertaisoppiminen ja henkilöstön osallistuminen toiminnan kehittämiseen ovat tutkimuksen mukaan tärkeimpiä keinoja edistää osaamista työpaikoilla .
Jokainen työyhteisö , toimiala tai alue voi mahdollistaa vertaisoppimista tarjoamalla verkostoja sekä mahdollisuuksia osallistua .
4 . Luovuuden vapauttaminen Työelämässä syntyy innovaatioita , kun uskalletaan ajatella toisin , haetaan näkemyksiä muualta ja ollaan avoimia uusille vaikutteille . Uudistaminen vaatii sekä nopeita kokeiluja että pitkäjänteistä kehitystyötä .
TYÖ2030 linjaa , että luovuus on kriittinen työelämätaito , joka lisää kilpailukykyä , hyvinvointia ja tuottavuutta . Tarvitsemme lisää luovuutta ja itsevarmuutta kehittämisen ja kokeilemisen tueksi . Jokaisella yksilöllä on luovuutta , mutta tutkimuksen mukaan organisaatioiden luovuutta jarruttaa yksilöiden kokema epävarmuus .
5 . Johtamisen kehittäminen Liian monella työelämässä on kokemus huonosta johtamisesta . Alle 40-vuotiaista suomalaisista peräti 93 % on kokenut huonoa johtamista ja heistä 64 % kertoo sillä olleen negatiivisia työhyvinvointivaikutuksia . Jopa 80 % nuorista aikuisista on tyytymätön siihen , miten johtajuus tällä hetkellä ymmärretään .
TYÖ2030 muistuttaa , että yhteistoimintaa ja luottamusta rakentava johtaminen ei perustu yhden ihmisen karismaan tai osaamiseen , vaan johtaminen on ennemminkin joukkuelaji , koko työyhteisön juttu , joka ei piittaa titteleistä . n
Lähde : TYÖ2030 -ohjelma ( 2019 – 2023 )
22 HR viesti 4 / 2023