” Se näkyy myös toisinpäin , eli esimerkiksi siinä , onko esihenkilöiden johtamisotteessa inhimillisyyttä ja arvostetaanko henkilöstöä oikeasti vai ainoastaan juhlapuheiden tasolla ?”
Arvolumetta vain ? Leea Kantelus katsoo , että arvokeskustelussa on tavallaan menossa toinen aalto . Kun 2000-luvun alussa opeteltiin ” arvopuhetta ” ja palkattiin konsultteja hätiin paketoimaan firmalle näpsäkät arvot , rima oli usein aika matalalla .
” Arvoihin liittyen ei ole olemassa vastaavaa termiä kuin mitä ’ viherpesu ’ on ympäristöpuolella , mutta vähän samasta saattoi olla kysymys vielä 15 vuotta sitten – ja toki joskus vieläkin .”
KUVA : LEEA KANTELUS
”
Rekrytointimarkkina ei tästä muutu ainakaan helpommaksi yritysten kannalta .
Viimeistään vastuullisen liiketoiminnan nousu on herättänyt yritykset : arvot ja niiden jalkautus eivät ( enää ) voi olla pelkkää sanahelinää . Asiakas äänestää jaloillaan heti , jos näkee ja kuulee jotain falskia – ja tekopyhyys on synti , jota sosiaalinen media ei unohda .
” Aikaisemmin voitiin sanoa , että arvojohtaminen tuo kilpailuetua yritykselle . Nyt voidaan sanoa , että ellei yrityksestä löydy arvojohtamista , sen tie voi olla hyvinkin lyhyt ”, Kantelus kuittaa .
Arvojen ykköspuolustaja Arvojohtamisen tärkeä esitaistelija on HR , uskoo Kantelus . ” HR on lähellä kenttää ja kuulee ne aidot signaalit organisaation sisältä . Kun HR välittää tämän informaation johdolle , yrityksessä on oikea tilannekuva myös siitä , miten hyvin arvojen koetaan toteutuvan arjessa .”
Kantelus haluaisi nähdä erilaisten henkilöstötyytyväisyyskyselyiden sijaan enemmän luihin ja ytimiin menevää dialogia . ” Tämä tarkoittaa , että raivataan aikaa oikeasti keskustella yrityksen arvoista – ovatko ne relevantteja , miten niitä voisi parantaa ?”
Ajan lisäksi tarvitaan rohkeutta . Kukaan ei varsinaisesti nauti siitä , että yrityksen kipupisteitä ronkitaan . Kissan nostaminen pöydälle on kuitenkin ainoa keino rakentaa terve ja turvallinen keskusteluympäristö – mikä taas on yrityskulttuurin moottori numero yksi .
” Kun ymmärrys tästä lisääntyy , syvenee myös keskustelu ”, Kantelus uskoo .
” Aikaisemmin voitiin sanoa , että arvojohtaminen tuo kilpailuetua yritykselle . Nyt voidaan sanoa , että ellei yrityksestä löydy arvojohtamista , sen tie voi olla hyvinkin lyhyt ”, sanoo Faktian palvelupäällikkö Leea Kantelus .
Tee rekryputkesta markkinointikanava Rekrytointiin arvot voivat vaikuttaa useammallakin eri tavalla . Vanha kunnon ” show it , don ’ t say it ” -sääntö pätee tässäkin : on helppoa julistaa nettisivuillaan olevansa ” ihmislähtöinen ja avoin organisaatio ”, mutta fiksu työnhakija etsii todisteita vähän syvemmältä . Annukka Tervo kertoo , että monet brittien rekrykisaan osallistujat ovat panostaneet kandidaattikokemukseen :
” Hakuprosessi näissä organisaatioissa on hyvin kandidaattilähtöinen . Viestintä on ajantasaista ja avointa eri vaiheissa , joten kaikki työnhakijat saavat infoa pitkin matkaa . Tästä meillä on Suomessa vielä oppimista .”
Suomessa ajatellaan vielä liian usein , että rekrytoinnin ainoa tarkoitus on saada haaviin se haluttu osaaja . Tällöin unohdetaan , että rekrytointi on myös mainio mahdollisuus kertoa – kenties kymmenille ammattilaisille – millainen firma on kyseessä ja millainen sen yrityskulttuuri oikein on .
” Rekrytointimarkkina ei tästä muutu ainakaan helpommaksi yritysten kannalta . Jo yksistään eri kanavia on niin valtavasti , että oma viesti ei hevin erotu tai auta löytämään organisaatioon juuri parhaat osaajat ja soveltuvimmat johtajat ”, toteaa Tervo .
” Hyvin suunnitellun rekrytointiprosessin avulla omista arvoista voi kertoa tärkeälle kohderyhmälle ”, hän summaa . n
4 / 2023 HR viesti 21