Palstalla yhteistyökumppanimme tuottamaa materiaalia .
KUVA : JOUNI RANTA
Tony Dunderfelt Psykologi
JUHLAPUHEISTA KÄYTÄNTÖÖN
Työhyvinvointitutkimus on Suomessa maailman huippuluokkaa . Meillä on kansainvälisesti katsottuna myös satsattu todella paljon työturvallisuuteen , johtamiseen , työterveyteen ja työyhteisöjen kehittämiseen . Olen itse kouluttanut näitä teemoja 1980-luvulta lähtien ja kirjoittanut paljon ihmisen psykologisesta itsetuntemuksesta .
Voisi jopa sanoa , että me tiedämme jo lähes kaiken siitä , miten organisaatioita tulisi kehittää , sekä työntekijän hyvinvointia kunnioittaen että tuotannollisesti . Meillä on upeita teoreettisia malleja siitä , mistä tekijöistä hyvä elämä syntyy . Oppikirjoissa on toistuvasti sanottu , että elämä muodostuu fyysisistä , sosiaalisista ja psyykkisistä tekijöistä . Tämä on se mitä leikillisesti kutsun ” ihmistutkimuksen pyhäksi kolminaisuudeksi ”. Ihminen on , kuten opettajani Helsingin yliopistossa Lauri Rauhala loputtomasti jaksoi painottaa , holistinen kokonaisuus , jossa aineelliset , kulttuuriset ja kokemukselliset tekijät toimivat kukin omalla tavallaan muodostaen sen mitä elämäksi kutsutaan .
Kun halutaan kehittää organisaatiota tai laajemminkin ihmisyyttä , pitää aina ottaa huomioon nämä laadullisesti eri tavalla toimivat komponentit . Fyysistä ja aineellista todellisuutta ( atomit , solut , esineet ) tutkitaan mittaamalla ja kehittämällä mm . teknisiä apuvälineitä . Sosiaalista ja kulttuurista todellisuutta ( talous , juridiikka , yhteistyö ) kehitetään vuorovaikuttamalla ja tekemällä sopimuksia . Psyykkistä ja sisäistä kokemuksellista todellisuutta ( tunteet , luovuus , ihanteet ) tutkitaan ymmärtämällä ihmisen sisäisiä merkityssuhteita ja tukemalla yksilön itsetuntemusta .
Kaikista näistä asioista on siis valtavasti tutkimusta ja lähes samoja asioita toistetaan jokaisessa työhyvinvointiseminaarissa ja työyhteisön kehittämispäivillä . Mitä siis seuraavaksi ? Mikä olisi seuraava tämän alan suuri innovaatio ?
Nyt viimeistään on aika siirtyä juhlapuheista käytäntöön ! Teoriat ja mallit ovat jo olemassa ( vaikka niitä voi toki vielä hioa ), nyt on käytännön sovellutusten aika . Työelämän kehittämisen avainasemassa on tänä päivänä tuon pyhän kolminaisuuden psykologinen komponentti . Ei riitä , että puhutaan jaksamisesta , hyvästä yhteistyöstä , palvelevasta
18 HR viesti 4 / 2022