pidemmän aikaa , tulehduttaen osapuolten välit , minkä myötä työterveyshoitaja herää ristitulitilanteeseen .
Työterveyshoitaja kohtaa vaikeita tilanteita , kun työntekijä kertoo vastaanotolla omasta uupumuskuormituksestaan . Työterveyshoitaja ei voi viedä työntekijän asiaa esimiehen tietoon , ilman työntekijän suostumusta ja potilastietosuojalakiin vedoten . Vaihtoehtoisesti esimies soittaa työterveyshoitajalle ja kertoo hankalasta tilanteesta , mutta ei ole keskustellut työntekijän kanssa asiasta , eikä koskaan keskustele , vaikka näin suositeltaisiin . Työterveyshoitaja toki kannustaa aina ottamaan rohkeasti vaikean asian puheeksi työpaikalla ja antaa siihen keinoja . Jos kyseessä on useita työntekijöitä koskeva tilanne , voi työterveyshoitaja tehdä työpaikalle suosituksen tilanteen selvittämiseksi .
Luottamus on tärkeä osa työkykyjohtamista . Työkykyongelmista voidaan keskustella organisaatiolähtöisesti yhteistyötapaamisissa työterveyshoitajan ja yrityksen välillä . Käytännössä yritys käy läpi yhteistyötapaamisessa omassa seurannassaan tai havaitsemiaan työkykyongelmia , joita työterveyshoitaja voi selvittää työterveydestä käsin . Tällaisissa tilanteissa yhteistyön ja luottamuksen osapuolten ( työntekijä – työn antaja – työterveys ) välillä tulee olla hyvä . Luottamuksen säilyttämiseksi yksilöä tukiessa , työnantaja ottaa työntekijän kanssa puheeksi , että hän ilmoittaa tilanteesta työterveyshoitajalle . Ja työterveyshoitaja ottaa yhteyttä vasta sitten työntekijään tilanteen tarkempaa kartoitusta varten .
”
Luottamus on tärkeä osa työkykyjohtamista .
Miten työkykyjohtamista tulisi kehittää työpaikoilla ? Työkykyjohtamisen kehittämisessä työpaikalla ilmenee kaksi keskeisintä asiaa : aika ja inhimillisyys . Ajalla tarkoitetaan sitä hetkeä , kun kysytään varhaisen välittämisen kulttuurin mukaisesti työntekijältä :” mitä kuuluu ?” – ennen kuin ongelmaa on edes havaittu . ” Mitä kuuluu ?” -kysyminen on jo itsessään välittämistä ja siinä hetkessä pysähtymistä . Inhimillisyys koskee nähdyksi ja kuulluksi tulemista , työntekijän näkökulman , elämäntilanteen ymmärtämistä sekä hänen eteenpäin auttamista tarpeen mukaisesti . ( kts . kaavio )
38 HR viesti 3 / 2023