HR viesti 3/2023 | Page 37

Työterveyshoitajan työssä kohtaa monia organisaatioita ja tilanteita erilaisissa olosuhteissa . Kokemus antaa samaan aikaan osaamista hyvin moninaisten tilanteiden kohtaamiselle sekä näköalapaikan alati muuttuvan työelämän keskiössä .
Onnistuneella työkykyjohtamisella saavutetaan yrityksissä säästöjä , tuloksellisuutta ja panostetaan työntekijöiden hyvinvointiin . Pelkästään yhteiskunnallisesta näkökulmasta työkyvyntukeminen ja työurien pidentäminen on yksi työterveyshuollon tärkeimmistä tehtävistä . Työterveyshuolto on erinomainen kumppani yrityksille työkykyjohtamisen käytänteiden kehittämiseksi . Tärkeää on , että yritysten tarve työkykyjohtamisen kehittämisessä ja työterveyshuollon osaaminen kohtaisivat toisensa .
Merkityksellistä työkykyjohtamisessa on ennaltaehkäisevä ote . Sairaudenhoito ei ole työterveyshuoltoa , sairaudenhoito on työnantajan maksama etu työntekijöille . Jos työkykyongelmaan ei tartuta ajoissa , voi työntekijä sairastua ja tulla työkyvyttömäksi . Monessa yrityksessä kaivataankin tukea ja ymmärrystä työkykyongelmien varhaiseen tunnistamiseen . Sairastumista voidaan pitää työkykyongelmien varhaisen tunnistamisen epäonnistumisena . On tärkeää pohtia , olisiko jotain voitu tehdä toisin ja tunnistaa tilanne ajoissa sekä kehittää työkykyjohtamista sen pohjalta .
Työkykyjohtamisen kehittämistä pitäisi tapahtua yrityksissä jo pelkästään sen suhteen , mihin aikaan tai missä vaiheessa työkykyongelmaan tulisi reagoida . Työterveyshoitaja on yleensä ensimmäinen henkilö , joka saa tietää työkykyongelmasta joko työntekijältä itseltään tai työnantajalta .

Merkityksellistä työkykyjohtamisessa on ennaltaehkäisevä ote .
Miltä näyttää ongelmatilanteet työkyvyn tukemisessa työterveyshoitajan näkökulmasta Työterveyshoitajalle on suhteellisen tavallista saada yhteydenottoja , joissa työnantaja työntää vastuuta työterveyteen yksinkertaisissakin työkykyongelmissa . Vaikka suurin osa työkykyä tukevista toimenpiteistä pitäisi sopia työpaikalla keskustellen , koska ne ovat siellä parhaiten ratkaistavissa . Pahimmillaan työkykyongelman ratkaiseminen halutaan työntää työterveyteen kokonaisvaltaisesti . Yhteydenotot voivat olla sisällöllisesti sellaisia , missä pyydetään kirjoittamaan lausunto , jonka avulla voitaisiin irtisanoa työntekijä tai halutaan , että työterveyshoitaja soittaa työntekijälle ratkaistakseen vaikean ” asenneongelman ”. Tilanteet voivat yrityksissä olla kestäneet jo
3 / 2023 HR viesti 37