Suhtautumistapa muuttaa myös fysiologisia reaktioita . Tutkimuksissa on havaittu , että stressaavassa tilanteessa kortisolitasot kohoavat . Kun ihminen näkee stressin voimavarana , kortisolitoiminta on kohtuullisempaa ja palautuu paremmin .
” Ajattelutavan muutos käynnistää lumipalloilmiön hyvään suuntaan . Fyysiset stressioireet vähenevät ja ihminen suoriutuu käsillä olevista tehtävistä paremmin ”, Sokka sanoo .
Oman suhtautumistavan voi valita tietoisesti Ihmisen suhtautumistavan perusta muodostuu erilaisten elämänkokemusten myötä . Lapsuuden kasvuympäristö ja omien vanhempien antama esimerkki luovat pohjan sille , miten stressi koetaan .
Kulttuuri , media ja sosiaalinen media ohjaavat ajattelu- ja suhtautumistapoja . Lisäksi ajattelutapaan vaikuttavat itselle tärkeiden ihmisten , kuten läheisen työkaverin , esihenkilön , opettajan tai valmentajan , antama esimerkki .
” Näiden lisäksi omalla tietoisella valinnalla voi vaikuttaa kokemusmaailmaansa todella paljon . Unohdamme herkästi , että jokaisella on valtavasti mahdollisuuksia ja kykyä ajatella itse ja tehdä omia valintoja ”, Sokka toteaa .
Kolmen askeleen lähestymistapa Stanfordin yliopistossa on kehitetty kolmen askeleen lähestymistapa suhtautumistavan muuttamiseksi . Ensimmäisenä askeleena on tunnistaminen , toisena vastaan ottaminen ja kolmantena hyödyntäminen .
”
Ensimmäiseksi stressin aihe on tunnistettava .
” Ensimmäiseksi stressin aihe on tunnistettava . Mikä konkreettinen asia aiheuttaa stressiä juuri tällä hetkellä ? Kun stressaavalle asialle annetaan nimi , sitä voidaan käsitellä tietoisesti sen sijaan , että oltaisiin tunnistamattoman tunnereaktion vallassa ”, Sokka kuvailee .
Seuraavaksi stressi otetaan vastaan ja hyväksytään . Stressaavan asian myönnetään olevan vaikea , ja samalla hyväksytään , että asia on tapahtunut . Hyväksyminen on selkeä askel suhtautumistavan muuttamiseen , sillä perinteisesti stressiä on ohjattu vähentämään ja välttämään .
” Jos stressin aiheesta yrittää pyristellä eroon , tekee itselleen karhunpalveluksen . Vain asiat , joista välittää , aiheuttavat stressiä . Jos elämästään yrittää karsia kaiken stressaavaan , tulee samalla karsineeksi itselle tärkeitä asioita ”, Sokka huomauttaa .
Sokka pohtii , voisiko kehotuksen olla stressaamatta kääntää toisin päin : on lupa kokea stressiä , on lupa stressata . Stressin aiheuttajaa ei välttämättä voi poistaa , joten perinteinen kehotus stressin välttämiseen tai vähentämiseen voi aiheuttaa vain lisää stressiä .
14 HR viesti 3 / 2023