” Hyväksymisen jälkeen stressiä aletaan käyttää hyödyksi . Miten voisin kanavoida kokemani stressin siten , että siitä olisi hyötyä itselleni , työyhteisölle , tiimilleni , alaisilleni tai koko organisaatiolle ?”
Selviydy stressin avulla Stressi on pohjimmiltaan selviytymiskeino , joka voi parantaa keskittymistä , antaa energiaa ja auttaa käsittelemään tietoa nopeammin . Tietoisesti valitsemalla stressin avulla voi saavuttaa tavoitteensa ja parantaa omaa suorituskykyään .
” Jos stressi osataan ottaa vastaan yksin ja yhdessä , saadaan käyttöön tarvittavia kognitiivisia kykyjä . Stressin hyväksyminen tuo työyhteisöön viisasta päätöksentekokykyä , joustavan tavan ajatella , kykyä yhteistyöhön ja taitoa luovia vaikeissa tilanteissa ”, sanoo Sokka .
Organisaatiotasolla henkilöstön suhtautumistavan muutos parantaa työhyvinvointia ja työkykyä sekä auttaa toimimaan kestävällä ja vastuullisella tavalla myös paineen alla .
Jokaisen työyhteisön jäsenen suhtautumis- ja toimintatavat vaikuttavat omalta osaltaan työpaikan kulttuuriin . Erityisesti johdon ja esihenkilöiden suhtautuminen heijastuu koko työyhteisöön .
” Kun työyhteisössä opetellaan stressaamaan viisaammin , vaikeudet voivat kasvattaa ja viedä eteenpäin sekä yksilöitä että koko työyhteisöä .”
Suhtautumistavan ja työpaikan kulttuurin kehittämiseen voimavarakeskeiseksi on tarjolla asiantuntijapalveluita ja valmennuksia .
Neuropsykologipalvelu Atentan koulutuksissa ja asiantuntijaluennoilla ravistellaan syvään juurtuneita käsityksiä stressistä ja tarjotaan tutkimuksiin perustuvia , käytännönläheisiä työkaluja stressin hyödyntämiseen johtamisessa ja asiantuntijatyössä .
” Parhaimmillaan valmentaja kulkee HR-ammattilaisten ja johdon rinnalla tukemassa kaikkia työyhteisön jäseniä siten , että stressi ei estä toimintaa , vaan tukee sekä organisaation että henkilökohtaisten tavoitteiden saavuttamista ”, lisää Sokka . n
ILMOITUS
TYÖHYVINVOINTIKORTTI ® -KOULUTUKSESTA INTOA JA OSAAMISTA KEHITTÄMISEEN
Kuinka työhyvinvointi näkyy sinun arjessasi ? Miten usein olet pysähtynyt miettimään sitä yksin tai työkavereittesi kanssa ?
Työhyvinvoinnin edistäminen on koko työyhteisön tehtävä . Työhyvinvointikortti ® -koulutus innostaa ja ohjaa johtoa ja henkilöstöä kehittämään työpaikkaa yhteisvoimin .
Koulutuksessa luodaan yhteinen käsitys työhyvinvoinnista . Työhyvinvointi rakentuu voimavarojen , kehittämistarpeiden , työhön liittyvien roolien ja vastuiden sekä lainsäädännön kautta . Koulutuksen aikana kirkastuu selkeä suunta ja askeleet yksilölle ja hyvinvoivalle työyhteisölle .
Työturvallisuuskeskus ja sen kouluttamat kumppanit vastaavat koulutuksesta . Koulutus voidaan toteuttaa myös työpaikkakohtaisesti , ja huomioida työpaikan ajankohtainen tilanne ja omat käytännöt . n
Haluaisitko järjestää Työhyvinvointikortti ® -koulutuksia? Etsimme aktiivisesti uusia kumppaneita kouluttajiksi . Tutustu koulutuksiin , koulutusmuotoihin ja kumppaneihin . tyohyvinvointikortti . fi
Koulutuksessa käsitellään neljää teemaa :
• Työhyvinvoinnin kokonaisuus
• Johtamalla työhyvinvointia
• Toimiva työyhteisö
• Mitä teemme seuraavaksi ?
Jokainen meistä kokee työhyvinvoinnin yksilöllisesti , ja sen vuoksi yhteinen käsittely työpaikalla on tärkeää . Haastamme miettimään , mitä työhyvinvointi tarkoittaa minulle itselle ja miten se näkyy oman työpaikan käytännöissä , toimintatavoissa ja rakenteissa .
Koulutus on tarkoitettu kaikenlaisille työpaikoille riippumatta toimialasta tai työpaikan koosta . Koulutuksen suorittaneet saavat Työhyvinvointikortin . Työhyvinvointikorttikoulutusta järjestetään lähi- , monimuoto- ja verkkokoulutuksina . Kaikkien koulutusmuotojen asiasisällöt ovat samat , joten osallistuja voi valita itselleen parhaiten sopivan .
3 / 2023 HR viesti 15