YHDESSÄ TEKEMINEN JAKAA JOHTAJUUTTA
TEKSTI : KARL-JOHAN SPIIK KUVAT : KARLEX OY
Itseohjautuvuus on kovin usein ymmärretty väärin . Termikin itsessään on väärä , jos tarkoitetaan useampaa kuin yhtä ihmistä ja kykyä toimia ilman ulkoista ohjausta . Oikea sana on yhteisöohjautuvuus ja se tarkoittaa tapaa organisoitua ja vähentää huomattavasti esihenkilöiden valtaa organisaatiossa . Yhteisöohjautuvuus ei kuitenkaan tarkoita esihenkilöttömyyttä , vaikka se usein siihen rinnastetaan . Yhteisöohjautuvuus tarkoittaa vallan purkamista yhdeltä henkilöltä ryhmälle , niille ketkä haluavat päättää .
Johtaminen voidaan jakaa viiteen eri tasoon . Alla on yksinkertaistettu kuva johtamisen tasoista ja niiden tehtävistä ja vastuista . Mitä enemmän kuljetaan oikealle kaaviossa , sitä enemmän johtajuutta jaetaan yhteisön kesken . Yhteisöohjautuvuus tarkoittaa johtajuuden muuttumista organisaatiossa kohti autonomista tasoa , ei autonomiseksi . Jos ennen pomo teki päätökset , on jo iso muutos antaa päätösvalta asiantuntijoille . Silti voidaan säilyttää esihenkilöasema ja toimia moniarvoisen johtamisen tasolla . Toinen nimi tälle tasolle on valmentava johtajuus .
Organisaation muuttuminen yhteisöohjautuvaksi on iso prosessi . Muutos kannattaa aloittaa pienemmästä ryhmästä eli tiimistä . Itseohjautuva tiimi on oikeammin sanottuna yhdessäohjautuva tiimi . Yhdessäohjautuva tarkoittaa , että ryhmä henkilöitä toimii omaehtoisesti ilman ulkoista ohjausta . Tiimi voi olla yhdessäohjautuva , vaikka sillä olisi esihenkilö . Yksi esimerkki on jakaa tiimipalaverin vetovastuu ja kierrättää vetäjän roolia jokaisessa palaverissa .
Olen tutustunut yhteisöohjautuvuuden kirjallisuuteen ja huomasin monimuotoisuuden . Kaikkialla kerrotaan esimerkkejä , teorioita ja paljon mielenkiintoista ja hyödyllistä asiaa liittyen yhteisöohjautuvuuteen . Missään ei kuitenkaan kerrota , miten toimia yhdessäohjautuvana tiiminä . Suurin osa perinteisistä aloista on täynnä ihmisiä , jotka eivät jaksa lukea kirjoja , kokeilla eri asioita tai kuunnella konsulttia . He kaipaavat yksinkertaistettua mallia , jossa on konkreettisia neuvoja . Halusin vastata tähän tarpeeseen ja kirjoitin lyhyen kirjan nimeltä Yhteisöohjautuvuus : Yhdessäohjautuva tiimi .
Kaikissa tiimeissä pitää olla perusasiat kunnossa Yhdessäohjautuvan tiimin kehitys koostuu kolmesta eri portaasta , joista ensimmäinen on perusasiat kuntoon . Käytännössä se tarkoittaa , että jokainen tiimin jäsen osallistuu tiimin palavereihin , kertoo mitä ajattelee ja tekee sekä kuuntelee muita . Muiden kuunteleminen pitää näkyä omassa toiminnassa , muuten tiimityö tarkoittaa vain sooloilua ja raportointia muille välittämättä palautteesta .
Tiimi ei voi toimia tiiminä , jos sen jäsenet eivät ole tavoitettavissa tai osallistu kokouksiin . Jos jokainen ei avaa suutaan , ei voida kuulla koko tiimin mielipidettä . Erityiskohtelu aiheut-
Johtajuuden viisi tasoa ja niiden tehtävät ja vastuut .
48 HR viesti 3 / 2022