ILMOITUS
IHMISELLISTÄ TYÖELÄMÄÄ
SIELU MUKANA – PALVELEVA JA VALMENTAVA JOHTAMINEN TYÖELÄMÄN TUKIPILARINA
KUVA : TAMPEREEN MESSUT
Työelämä muuttuu ja vaatii uutta osaamista sekä yksilöiltä että työyhteisöiltä . Tulevaisuuden työelämässä työhyvinvoinnin ja itsensä johtamisen teemat nousevat entistä tärkeämmäksi . Millainen johtaminen tukee hyvinvoivaa tekijää ja työyhteisöä ? Entä miten liiketoiminta-ajattelu kulkee sulassa sovussa ihmisten hyvinvoinnin parina ?
” Johtamisen yksi tärkeimpiä tehtäviä on auttaa muita onnistumaan . Palvelevassa ja valmentavassa johtamisessa on kummassakin tämä sama ajatus , ja niiden johtamisfilosofiat yhtenevät monella tapaa . Myös organisaatioiden kulttuureissa työhyvinvointiin liittyvät kysymykset ovat loppupeleissä melko samankaltaisia ”, sanoo Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Peter Peitsalo .
Peitsalo tietää mistä puhuu . Erityisasiantuntija on tehnyt pitkän uran valmentamispuolella , opiskellut osaamisen johtamista ja hyvinvointiteknologiaa , työskennellyt Suomessa ja ulkomailla , sekä niin ikään julkisella ja yksityisellä sektorilla . Hyvinvointi on vienyt miehen mennessään ja motivoinut Peterin myös hakeutumaan Työterveyslaitokselle .
” Minulla on oikeastaan missio ; mikäli puhutaan menestyvistä organisaatioista , meidän on aivan pakottavasti puhuttava myös työhyvinvoinnista . Mielestäni ei siis voida puhua ainoastaan tavoitteista , strategiasta , saati laadullisesta tekemisestä – ilman hyvinvointia ”, hän toteaa painokkaasti .
Työhyvinvoinnin ilosanomaa Peter Peitsalo haluaa jakaa palvelevan ja valmentavan johtamisen kautta . Hän myös uskoo , oikeammin tietää , tunneälykkyyden olevan yksi keskeisimpiä työelämätaitoja tulevaisuudessa .
” Tiimiä ei johdeta omaa uraa tai egoa pönkittäen , vaan vuorovaikutteisesti ja läsnäollen , mahdollistaen ihmisten onnistumisen . Tärkeää on luottamuksen rakentaminen , aito sparraaminen , koko ryhmän psykologinen turvallisuus ja palautteenanto , joka johtaa uuteen ja oppimiseen . Ylipäätään empatia ja tunneälykkyys johtamisessa ovat ensisijaisen tärkeitä asioita .”
Peitsalo huomauttaa , että vaikka toisiin korviin nämä seikat saattaisivat kuulostaa jopa höttöisiltä , perustuvat ne tutkimukseen ja suoraan tukevat myös yrityksen tuloksellisuutta .
” Tunneälyn ja empatian voi yhdistää bisnesajatteluun , sillä kumpaakin ehdottomasti tarvitaan . Ainoastaan liiketoiminnan kautta asioita ratkaisten on mahdollisuus saada pikavoittoja , mutta kauas se ei kanna . Jos taas keskitytään ainoastaan tunnekokemukseen , tavoitteellisuus unohtuu . Molempia tarvitaan .”
Onnistuneessa johtamisessa on Peterin mukaan kaksi puolta : mitä teet johtajana ja miten asennoidut .
46 HR viesti 3 / 2022