Ainoa pysyvä kilpailuetu ovat ihmiset – Kontiotuote Oy Vuonna 2019 Kontio oli tehnyt tappiollisen vuoden . Kun uusi toimitusjohtaja Mika Rytky tuli taloon , kulttuurille oli edelleen leimallista kulmahuoneissa tehdyt päätökset ja organisaation heikko vastuunottokyky . Sovitut strategiset toimet oli jääneet tekemättä , tilanne oli lamaantunut .
Ensimmäisenä lakkautettiin johtoryhmä ja vastuuta jaettiin organisaatioon . Missio ja visio uudistettiin – kirkastettiin yhteinen tarkoitus ja suunta . Koko henkilöstö osallistui arvoprosessiin , jossa luotiin uudet arvot , määritettiin johtamisen arvolähtöiset periaatteet sekä luotiin arvolupaukset käytännön toteutuksesta jokapäiväisessä työssä . Tavoitteena oli luoda yrityskulttuuri , jossa kehittäminen olisi toiminnan keskiössä ja jossa valta ja vastuu kulkivat käsi kädessä . Tavoiteltiin korkean luottamuksen ilmapiiriä .
Noin 10 kuukautta kestänyttä kehitysprojektia tuki organisaation ulkopuolinen HR-ammattilainen . Kulttuuriprojekti näyttää onnistuneelta . Vuonna 2022 liikevaihto on saatu kasvuraiteelle , henkilöstön työssä jaksaminen on parantunut , reklamaatioiden ja tapaturmien määrä on vähentynyt , ja tulos on reilusti voitollinen .
Henkilöstö ja kilpailijat ovat antaneet toiminnasta hyvää palautetta ja toukokuussa 2022 Kontiolle myönnettiin Oulun Kauppakamarin Vetovoima-palkinto . “ Matka on vasta alussa . Tähtäimessämme on paras työpaikka , voimakas kasvu ja
KUVA : KONTIOTUOTE OY
Kontiotuote Oy : n kulttuurimuutoksen ensimmäinen askel oli toimitusjohtaja Mika Rytkyn mukaan johtoryhmän lakkauttaminen ja vastuun jakaminen muille .
Rekrytointitalli Oy : n toimitusjohtaja Mikko Kaikkonen suosittelee ulkopuolisen mukaanottamista , sillä hän näkee asiat uudesta kulmasta .
KUVA : REKRYTOINTITALLI OY kunnianhimoiset ESG-tavoitteet . Uskon , että teknologia tai prosessit eivät muodosta pysyvää kilpailuetua . Siihen tarvitaan osaavia ja motivoituneita ihmisiä , jotka luovat sen aina uudelleen . Tämän ymmärrys yritysjohdossa on onneksi kasvanut ”, analysoi Rytky .
Pois oravanpyörästä – Rekrytointitalli Oy Vuonna 2014 perustetun Rekrytointitalli Oy : n henkilöstömäärä oli kaksi . Liiketoiminta junnasi paikoillaan , toimintamalli oli raskas , töitä tehtiin myös viikonloppuisin ja maanantai alkoi ottaa päähän jo sunnuntaina . Kokonaiset projektit olivat yksittäisen henkilön vastuulla , mikä ei mahdollistanut vaihtelevuutta tai joustavuutta .
Mukaan tuli sattuman ja tuttavan kautta ulkopuolinen sparraaja . Hänen avullaan käytiin perustavanlaatuinen keskustelu omistajien arvoista ja siitä , millaisen elämän ja työ elämän he halusivat . Prosessissa meni muutama kuukausi ja tuloksena oli kolme olennaista arvoa : hauskuus , asiantuntijuus ja älykäs toiminta . Vasta tämän jälkeen lähdettiin miettimään liiketoimintaa . “ Vaikka ulkopuolisen mukaantulo oli vähän sattumaa , olisimme itse olleet liian lähellä asiaa toteuttaaksemme tällaisen projektin . Ulkopuolinen näkee eri tavalla ”, pohtii toimitusjohtaja Mikko Kaikkonen .
38 HR viesti 3 / 2022