HR: n juridinen ja eettinen vastuu AI Act asettaa HR-johtajille ja yrityksen johdolle merkittävän vastuun tekoälyjärjestelmien käytöstä. On varmistettava, että tekoälyn käyttö on turvallista, eettistä ja läpinäkyvää. Käytännössä tämä tarkoittaa seuraavaa: 1. Läpinäkyvyys HR on velvollinen raportoimaan ja viestimään avoimesti tekoälyn käytöstä, kuten työhakemusten seulonnassa ja analysoinnissa sekä työntekijöiden suoritusten monitoroinnissa. Työntekijöillä on oikeus tietää, jos heidän suorituksiaan on analysoitu tekoälyn avulla. Lopulliset päätökset tekee aina ihminen – tekoäly ei voi yksinään päättää esimerkiksi palkkaamisesta tai työsuhteen päättämisestä.
2. Datan hallinta Työnantajien tulee varmistaa, että tekoälyjärjestelmien koulutuksessa käytetty data on asianmukaista, eettistä, monimuotoista ja puolueetonta. Tämä on kriittistä syrjinnän välttämiseksi ja oikeudenmukaisten päätösten takaamiseksi.
”
Tekoälypohjaiset
HR-järjestelmät kuuluvat korkean riskin luokkaan.
3. Ihmisen rooli tekoälyavusteisessa HR-prosessissa Loppukädessä vastuu jokaisesta tekoälyä hyödyntävästä HR-prosessista on ihmisellä. Tekoäly voi toimia apuvälineenä, mutta päätöksistä vastaa aina ihminen.
4. Tekoälylukutaito Helmikuusta 2025 alkaen työnantajilla on ollut velvollisuus huolehtia, että työntekijöillä on riittävä tekoälyosaaminen
”
Tekoälyasetuksen tavoitteena on suojella työntekijöiden oikeuksia.
38 HR viesti 2 / 2025