HR viesti 2/2023 | Page 30

ILMOITUS

MIKSI TYÖNTEKIJÖIDEN PALKKAUS EI SUJU ? ESITÄ ITSELLESI 6 ELINTÄRKEÄÄ KYSYMYSTÄ

Miten työntekijöiden palkkaaminen ja heidän sitouttamisensa onnistuu ? Kysymys on yrityksen menestyksen kannalta kriittinen .
Organisaatiopsykologi Juho Toivola painottaa , että yrityksissä täytyy alkaa puhua laajemmin rekrytointityöstä . Siihen liittyy paljon muutakin kuin pelkkä työntekijän palkkaaminen .
Yrittäjien ja yritysjohdon pitää ymmärtää muun muassa työvoiman saatavuuteen liittyviä haasteita , analysoida säännöllisesti omia tarpeita , luoda keinoja avainhenkilöiden palkitsemiseen sekä sitouttamiseen ja kehittää yrityksen työnantajakuvaa .
Toivolalla on vuosien kokemus henkilöstöjohdon tehtävistä eri pörssiyrityksissä . Nykyään hän toimii alan yrittäjänä ja kouluttajana .
Seuraavaksi asiantuntija esittää kuusi kysymystä , joita jokaisessa yrityksessä on syytä pohtia .
1 . Miten ja mistä yritys saa rekrytoitua tarvitsemansa työvoiman ? Suomessa on tuhansia yrityksiä , joiden kasvun esteenä ei ole asiakastyö , vaan osaavan työvoiman löytäminen . Etenkin pkyrityksissä jokainen työntekijä on samalla avainhenkilö .
Toivolan mukaan yrittäjän tai yritysjohdon pitää ensinnäkin ymmärtää työmarkkinoita yleisesti , mutta myös halutun ammattiryhmän taustoja : Minkälaisista oppilaitoksista heitä valmistuu ? Missä he ovat tällä hetkellä töissä ? Paljonko on heidän palkkansa ? Mikä heitä motivoi ?
Toiseksi on tärkeää hahmottaa , minkälaisia henkilöitä yritykseen oikeasti tarvitaan . Ja kolmanneksi , miten yrityksen tavoittelemien osaajien toiveet ja tarpeet ovat muuttuneet .
” Sen jälkeen yrityksessä on hyvä olla realistinen ajatus siitä , mistä ja miten henkilöt haalitaan . Pelkkä työpaikkailmoitus ei riitä . Rekrytointi vaatii enemmän aikaa ja rahaa ”, Toivola korostaa .
Hän huomauttaa , että rekrytointiin ja henkilökunnan kouluttamiseen käytettävä aika ja raha täytyy huomioida myös yrityksen myymien palveluiden tai tuotteiden hinnoissa .
2 . Rekrytointi on kokopäivätyötä . Kuka sitä tekee ? Jos osaavien työntekijöiden palkkaaminen on yrityksen suurin kasvun este , niin ovatko panostukset linjassa sen kanssa , kuinka isosta ongelmasta on kysymys ?
Toivolan mukaan on helppo sanoa , että rekrytointiin panostetaan . Tässä vaiheessa hän esittäisi kriittisiä lisäkysymyksiä : ” Missä se näkyy ? Kenen vastuulla rekrytointi on ?”
” Kyseessä on ydinprosessi . Kun halutaan onnistua , rekrytointiin pitää oikeasti panostaa . Katsoisin asiaa myös vaihtoehtokustannusten kautta . Mitä yritykselle maksaa , jos paikkoja ei saa täytettyä ?” hän kysyy .
Tyypillisesti pk-yrityksillä on kumppanina rekrytointiyritys , tai yrittäjä pyrkii rekrytoimaan henkilökuntaa omia verkostojaan hyödyntämällä . Nyrkkisääntönä täysipäiväinen rekrytoija pystyy tuomaan taloon 4 – 7 uutta työntekijää kuukaudessa , kun kyse on asiantuntijatyöstä .
30 HR viesti 2 / 2023