”
Kolme tärkeintä asiaa , joita arvostetaan työelämässä , ovat itsenäisyys , hallinta ja merkitys .
Tunnista yrityksesi kasvuvaihe Trompenaars muistuttaa myös evoluutiosta . Siinä missä startupin kuuluukin rönsyillä ja hakea uomaansa eri tavoin , vakavampi ( ja vakaampi ) liiketoiminta tarvitsee rakenteita ja toistettavia , mitattavia prosesseja . Mutta liiallinen rakenne jäykistää :
” Tämä johtaa herkästi autonomiakriisiin , kun ihmiset kokevat , että heidän itsenäisyyteensä ja toimijuutensa viedään .”
Jälleen , Trompenaars vetää esiin jin & jang -kortin: liika auktoriteetti huono , liika sooloilu huono , etsitään kultainen , kestävä keskitie .
” Työntekijät tarvitsevat selkeästi rajatut painopisteet , joissa on määritellyt roolit , vastuut ja laajuudet , jotka vapauttavat heidät toimimaan itsenäisemmin ja saavat pyörät pyörimään .”
Toiveiden tynnyriä täyttämässä Kulttuuri on kiehtova aihe , koska se on liikkuva maalitaulu . Tämän takia Trompenaars pitää turhana yrityksiä määritellä sitä liian tarkkaan – vaikka yritykset saattavat nikkaroida itselleen mieleisiä ” kulttuurikäsikirjoja ” vuosikaupalla ja isolla konsulttiporukalla .
” Näistä kulttuurikoodistoista tulee herkästi listoja siitä , mitä me toivoisimme yrityskulttuurimme olevan , eikä kuvausta siitä , mitä kulttuuri todella on tällä hetkellä .”
Trompenaars muistuttaa yrityksiä siitä , että työntekijöiden motivaatio ja työyhteisön draivi syntyy lopulta kolmesta aika yksinkertaisesta jutusta :
” Kolme tärkeintä asiaa , joita ihmiset arvostavat työelämässään , ovat itsenäisyys , hallinta ja merkitys . Käytännössä kaikki muu kuuluu näiden kolmen tarpeen alle .”
Kun yksilö siis tekee itsenäisesti ( vapaus ja vastuu !) merkityksellistä työtä , jonka hallitsee hyvin , ollaan jo pitkällä . Sanan ’ yksilö ’ voi myös korvata sanalla ’ tiimi ’ – tai muulla vähän isommallakin organisaation yksiköllä .
Ei koskaan valmis Trompenaars näkee , että kulttuurin kehittämistyö on aina ikään kuin MVP-vaiheessa ( Minimum Viable Product ) eikä koskaan varsinaisesti valmis . ” Sitä toivottavasti hiotaan jatkuvasti avoimen vuoropuhelun kautta , kaikkien liiketoimintayksiköiden ollessa mukana . Onnistuminen näkyy siinä , että kulttuuri resonoi vahvasti ja tuo ihmisiä yhteen entistä paremmin .”
Trompenarsin mukaan ongelmat yrityksissä eivät ole valtavasti muuttuneet vuosien saatossa , mutta esimerkiksi käytetty terminologia on vaihtunut moneen kertaan . Aina löytyy myös uusi -ismi, jota soveltamalla kaikki huolet haihtuvat .
14 HR viesti 2 / 2023