KUVA : CAPMAN
Anna Berglind
– CapManin henkilöstöjohtaja ja johtoryhmän jäsen vuodesta 2018
– vastaa Head of People and Culture -nimikkeellä CapManin strategisesta henkilöstöjohtamisesta , henkilöstöprosesseista , yrityskulttuurin kehittämisestä , johtamisen kehittämisestä ja henkilöstön palkitsemisesta
– siirtyi CapManille Mandatum Lifesta , jossa toimi 2010 – 2018 ( viimeksi henkilöstöjohtajana vuodesta 2013 )
– Certified Executive Coach
”
Luottamus on tärkeää vahvan kulttuurin kannalta .
CapManin henkilöstöjohtaja Anna Berglind sanoo , että luottamus on tärkeää vahvan kulttuurin kannalta . Jos luottamus on hauras – tai jos sitä ei ole – tämä tulee kyllä esille toiminnan saumakohdissa .
Kulttuuri on kuningas ? Jos ” itseohjautuvuus ” on terminä kulunut ja väärinymmärretty , niin saman kohtelun on saanut ” yrityskulttuuri ”. Berglind toteaakin , ettei hänellä ole mitään viisasten kiveä siihen , mitä yrityskulttuuri on ja miten sitä pitäisi kehittää .
” Se on selvää , että ihmiset tekevät sen kulttuurin – samoin kuin totta on sekin , että vain ihmisiä voi johtaa .”
Berglindin mukaan yrityskulttuurin voima nousee organisaation ihmisistä , jotka ovat oikeissa paikoissa ja oikeista syistä – sekä halusta mennä yhdessä eteenpäin . Tiukoissa paikoissa luotetaan eniten kaveriin oikealla ja kaveriin vasemmalla , eikä yritysmaailma tee tässä suhteessa suurta eroa .
” Luottamus on tärkeää vahvan kulttuurin kannalta . Jos luottamus on hauras – tai jos sitä ei ole – tämä tulee kyllä esille toiminnan saumakohdissa .” ja valistaa johtoa ja esihenkilöitä siitä , mistä talossa oikeasti puhutaan .
Berglind toteaa , että kaikki pohtivat nyt sitä , miten kahden vuoden etätyökokemus on muuttanut organisaatiota – mutta tämä fundeeraus pitää muuttaa toimenpiteiksi :
” Nyt on oikea aika rakentaa oma työnteon malli , joka yhdistää lähi- ja etätyötä sellaisella tavalla , joka sopii juuri meidän organisaatiollemme .”
Työntekijäkokemus tulee taas Berglind huomauttaa , että koronakurimuksessa työntekijäkokemus on voinut jäädä hiukan paitsioon – mutta jahka tilanne normalisoituu , se nousee taas tapetille . Hänen mukaansa Teams-palavereissa istuessa voi toki tulla fiilis , että on aivan sama , kuka palkan maksaa – käytännössä sitä kuitenkin aina istuu kotona läppäri sylissä .
” Jos työntekijöille alkaa tulla sellainen tunne , että ihan sama mikä firma , niin silloin täytyy vakavasti kysyä , että mikä on se tekijä , joka erottaa meidät muista . Kun on olemassa jotain , mitä kukaan muu ei tee yhtä hyvin , se luo heti omintakeista kulttuuria .”
Post-Covid HR : samat vanhat nuotit uuteen sinfoniaan ? Pandemian aikana ja sen jälkeen HR-osastolla on suuri vastuu luottamuksen ruokkimisessa . Kun organisaatio kohtaa kriisin , arvot punnitaan arjessa :
” HR voi olla aidosti etulinjassa . Sitä kautta HR-väellä on myös hyvä ikkuna kulttuuriin ja sen kehittämiseen .” Tämä tarkoittaa sitä , että HR : llä on keskeinen rooli koronan jälkivyyhdin purkamisessa : se voi kuunnella tarkasti hiljaisia signaaleja
Brändiä todempi tarina Berglind on itse puhunut työntekijäkokemuksen tärkeydestä jo vuosia – eikä usko , että sen merkitykseen on tässä maassa vielä täysin havahduttu . Mikä on se tarina meistä , jota kerrotaan eteenpäin , hän haastaa organisaatioita kysymään itseltään .
” Kun puhutaan siitä , mikä on kokemus jostain työpaikasta , niin se tietenkin lähtee ihmisistä itsestään . Parhaimmillaan ihmisen henkilökohtainen kokemus luo kilpailuetua .” n
32 HR viesti 2 / 2022