HR viesti 2/2022 | Page 14

VALON PUOLELLA

TYÖYHTEISÖSOVITTELIJA MARIANNE TOKOLA KOHTAA TYÖELÄMÄN MÖRÖT , JUMIT JA KIPUPISTEET – MUTTA ON NÄHNYT MYÖS IHMEITÄ YHTEISEN PÖYDÄN ÄÄRESSÄ

TEKSTI : SAMI J . ANTEROINEN KUVA : PEXELS
Kun etätyöt nyt päättyvät monessa työpaikassa , moni työntekijä tuntee kalvavaa kauhua toimistolle palatessaan . Onko vastassa taas virnuilua kahvipöydässä , puolihuolimattomia piikkejä ja oman osaamisen kyseenalaistamista ? Vaiko viikkojen mykkäkoulua , joka kerää jäätä vatsanpohjalle ? – Työpaikallaan kiusatuksi joutuneelle ” paluu sorvin ääreen ” voi olla todellinen tuskien taival .
Samalla tavalla viettävät unettomia öitä ne toimiston riitapukarit , jotka ovat vihoitelleet toisilleen vuosia . Pandemia on tarjonnut sotaan tulitauon – mutta kohtako taas ollaan napit vastakkain , vanhoja syntejä muistelemassa ?
Marianne Tokola toimii työyhteisösovittelijana Suomenlinnan hoitokunnassa , valtion virastossa , joka hallinnoi , ylläpitää , restauroi ja esittelee Suomenlinnaa . Sen lisäksi että Tokola on ratkaisukeskeinen työyhteisösovittelija , hän on paljon muutakin : henkilöstöasiantuntija , työhyvinvointivalmentaja , ratkaisukeskeinen coach … ja kaikki osaaminen on tarpeen , kun työpaikan henkisiä miinoja puretaan .
Tokola muistuttaa , että ei ole samantekevää , millaisissa fiiliksissä töitä tehdään : jos kerran vietämme työpaikalla kolmasosan joka vuorokaudesta , niin onko järkevää kulkea tuo aika kivi kengässä ? – Kiven voi saada pois , Tokola tietää .
” Tässä työssä olen huomannut , että ihmeellisiä asioita tapahtuu jopa päivä .”
Kolmen sortin tapauksia Suomenlinnassa vuonna 2016 työyhteisösovittelijana aloittaneen Tokolan pöydälle tulee tapauksia , joissa kivi ainakin yritetään saada tossusta pois . Hän kertoo , että tapauksia on yleensä kolmea eri mallia :
” Meillä on näitä ikuisia ’ mörköjä ’, joissa vaikka 20 vuotta vanha ristiriitatapaus painaa yhä toista osapuolta ja jotenkin tämä asia pitäisi saada ratkaistua pukarien välillä .”
Toista tyyppiä edustavat sitten instant-riidat , jotka ovat äkillisiä ja tuoreita . ” Näissä on monesti kysymys äkkipikaistumisen hetkellä sanotuista asioista , joita ei ole saatu sovittua saman tien ja asia tietenkin jää hiertämään .”
Kolmas tyyppi laajentaa riidanpiiriä yksilöistä yksiköihin : tällöin talon pelikirjaa tarkasti noudattava tiimi A voi olla närkästynyt , kun tiimi B alkaakin sooloilla ja vetää mutkia suoraksi .
” Yksiköiden tasa-arvo on toistuva asia .”
Ongelmiin käsiksi ilman byrokratiaa Suomenlinnassa on käytössä varhaisen välittämisen malli , johon kuuluu matalan kynnyksen prosessi . Tämä tarkoittaa , että työpaikkasovittelijaan voi kuka tahansa työntekijä ottaa suoraan yhteyttä ongelmansa kanssa .
” Ei tarvitse pyytää lupaa HR-osastolta tai esimieheltä ”, vahvistaa Tokola .
Jahka prosessi on saatu alulle , Tokolan tehtävänä on lassota konfliktin osapuolia avoimeen keskustelusessioon . Hän tietää , että niskakarvat ovat tuolloin herkästi pystyssä – mutta yksilölliset reagointitavat vaihtelevat .
” Joku voi ihmetellä heti kättelyssä , että miksi minut ylipäänsä on haluttu paikalle . Toinen voi tietää syyt hyvinkin tarkasti , mutta ei ole halukas viemään prosessia eteenpäin . Kolmas haluaa selvittää mistä on kysymys ja kulkea kohti ratkaisua .”
14 HR viesti 2 / 2022