Kuin paluu kouluvuosiin ? Välillä tilanne muistuttaa peruskoulusta tuttua riita- tai kiusaustilannetta , vaikka paikalla on ihan aikuisia ihmisiä . Tokolan mukaan tie eteenpäin on kuitenkin selvä : se lähtee oikeasta asenteesta .
” Koko sovitteluprosessia pitäisi ajatella positiivisella mielellä . Siinä etsitään ratkaisuja , jotka tuovat helpotusta omaan elämään . Se kipein asia , joka hiertää , on mahdollista poistaa niin , että se ei jää painamaan ”, Tokola toteaa .
Vanhojen sanaharkkojen , tekemisten ja tekemättä jättämisten läpikäyminen on hyödyllistä vain rajallisesti . ” Suhteellisen pian pitää päästä irti siitä vanhassa pyörimisestä ja keskittyä siihen , mitä on edessä .”
Taakka pois sydämeltä Monesti sovitteluprosessin jälkeen joku tulee kiittämään : iso taakka on poissa , ja kaikki elämässä tuntuu valoisammalta .
Joskus solmittu rauha taas ei kestä ja uusi sovittelukierros starttaa .
” Välillä onnistutaan , välillä ei – mutta ilman luottamusta mikään ei etene ”, tietää Tokola .
” Sovittelijan työssä luottamus on kaiken perusta . Työntekijöiden täytyy voida luottaa siihen , että konflikteja ainakin yritetään ratkaista täysillä .”
Suomenlinnan hoitokunnassa sovittelu on osa talon HRprosessia , jossa puolivuosittain raportoidaan tilastollisesti johtoryhmälle , mitä sovitteluja on tehty . ” Tällöin kerrotaan ylöspäin vain tieto tehtyjen sovittelujen määrästä ”, tarkentaa Tokola .
Lukumäärissä näkyy laskeva trendi vuosina 2016 – 2020 . Tokolan ensimmäisenä vuonna sovitteluja oli paljon , mutta sen jälkeen varsin rauhalliseen tahtiin . Sovittelumäärä nykyisellään on 5 – 15 vuodessa – ja tässäkin luvussa on mukana myös muihin virastoihin tehtyjä sovitteluja .
2 / 2022 HR viesti 15