lon organisoitumisen täysremontti ja sote-universumin kiihtyvä kehitystyö .
” Terveydenhuolto on kriisissä , jonka ratkaisemisessa on otettava kaikki keinot käyttöön ”, pohtii Räsänen . ” Terveydenhuollon johtaminen kaipaa ravistelua , koska enää emme pärjää vanhoilla eväillä .”
”
Terveydenhuollon johtaminen kaipaa ravistelua .
Asiaosaajilta voi puuttua johtamistaitoa Räsänen huomauttaa , että terveydenhuollon lähijohtamisessa on perinteisesti arvostettu substanssiosaamista , vaikka hyvä johtaja valjastaa asiantuntijoiden osaamisen käyttöönsä nimenomaan johtamistaitojensa avulla .
” Substanssiosaamisestakaan ei toki ole haittaa , mutta johtamisessa tarvitaan johtamisosaamista . Uskon , että hoitohenkilökunnan osaaminen saataisiin maksimaaliseen käyttöön dialogisella johtamisella ”, Räsänen toteaa .
” Hoitotyössä johtamiskompetenssien voidaan todeta rakentuvan pääosin samoista osa-alueista kuin muiden alojen asiantuntijaorganisaatioiden johtamiskompetenssitkin , mutta hoitotyön lähijohtamisessa näkyy sen omaleimaisuus vahvan professionaalisuuden vuoksi ”, hän lisää .
Terveyspuolen tavoitteena täytyy olla , että palvelut tuottaisivat yhä enemmän arvoa – tinkimättä kuitenkaan ammattitaitoisesta työvoimasta . ” Terveydenhuollon palveluja tuottavissa organisaatioissa edellytetään uudenlaista johtamista ja monialaista yhteistyötä , koska toimintakenttä on laaja ja toimijoita tulee erilaisista viiteryhmistä ”, Räsänen linjaa .
Kukaan ei johda tyhjiössä Myös hoitotyön lähijohtamisessa tulee ottaa huomioon vallitsevaan toimintaympäristöön ja työyhteisöön liittyvät kompetenssit , piirteet ja työn luonne . ” Johtaminen ei ole irrallinen tai riippumaton selittävä tekijä , vaan se vaikuttaa yhdessä kontekstin ja toimijoiden kanssa ”, Räsänen muistuttaa .
Tutkija katsoo , että asiakaslähtöisessä ja työntekijälähtöisessä lähijohtamisen kehittämistoiminnassa tulisi keskittyä asiakaslähtöisyyttä edistäviin toimintatapoihin , joihin dialoginen johtaminen kompetenssien kehittäjänä parhaimmillaan johtaa .
Väitöskirjaa tehdessään Räsänen huomasi , että hoitotyön lähijohtajat kuvasivat dialogiseen johtamiseen liittyviä elementtejä hyvin laajasti .
Minä väitän Marjo Räsänen on syntynyt Seinäjoella vuonna 1958 . Räsänen on opiskellut Tampereella hallintotieteen lisensiaatiksi , terveydenhuollon maisteriksi sekä sairaanhoidon opettajaksi . Pohjakoulutukseltaan hän on kirurgisen ja syöpätautien hoitotyöhön erikoistunut sairaanhoitaja . Räsänen on tehnyt pääosan työurastaan Tampereella ja toimii nykyään akuuttihoidon yliopettajana Tampereen ammattikorkeakoulussa .
Marjo Räsäsen hallintotieteiden alaan kuuluva väitöskirja Dialoginen johtaminen lähijohtamisen kompetenssien kehittäjänä terveydenhuollossa tarkastettiin julkisesti Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa 18.6.2022 . Vastaväittäjänä toimi professori Tomi J . Kallio Vaasan yliopistosta . Kustoksena toimi professori Jari Stenvall johtamisen ja talouden tiedekunnasta .
Räsäsen artikkeliväitöskirja koostuu neljästä tieteellisestä osajulkaisusta , joissa lähijohtajuudesta kerättyä empiiristä aineistoa tutkittiin laadullisin menetelmin . Kolme aineistoa kerättiin suuren kaupungin hoitotyön lähijohtajilta ( osastonhoitajilta ja apulaisosastonhoitajilta ) ja yksi vaativaa kliinistä hoitotyötä tekeviltä sairaanhoitajilta .
” Johtamiskompetenssit , työn mielekkyyden kokeminen sekä lähijohtamiseen liittyvän tiedon hallinta muodostivat vaikuttavan työn subjektiivisen tekemisen ulottuvuudet , ja dialoginen johtaminen parhaimmillaan korostaa toisten ihmisten arvostamista . Lisäksi avoin dialogi korostui ”, hän kertoo .
Tunne itsesi , esihenkilö ! Hoitotyön lähijohtaminen ilmeni dialogiseen vuorovaikutukseen pohjautuvana , henkilöstöä arvostavana sekä lähijohtajan minuutta korostavana hyvinkin moninaisissa johtamiseen liittyvissä rooleissa .
” Itsensä tunteminen niin persoonana kuin johtajana on tärkeä ominaisuus , koska dialogisen johtamisen ja itsensä tuntemisen avulla voidaan vaikuttaa niin työntekijäkokemukseen kuin tuotettujen palvelujen asiakaslaatuun .”
Räsäsellä on myös lohdutuksen sana niille oman johtamisensa kanssa kipuileville esihenkilöille , jotka kokevat olevansa kaukana synnynnäisestä johtajasta .
” Johtaminen on ominaisuus , jota voi kehittää . Jos esimerkiksi pystyy tunnistamaan tietyn ongelmallisen , toistuvan kaavan omassa toiminnassaan , voi myös muuttaa tuota kaavaa parempaan suuntaan – ja kehittyä niin esimiehenä kuin persoonana .”
12 HR viesti 1 / 2023