Dialogisen johtamisen avulla voidaan kehittää lähijohtamista , kompetensseja ja organisaation tuottamia palveluja . Marjo Räsänen tutki väitöskirjassaan , kuinka dialogisella johtamisella voi osallistaa henkilöstöä ja hyödyntää kaikkien ideoita terveydenhuollossa .
Jo yli 2 000 vuotta sitten Sokrates käytti keskustelua metodina etsiessään syvempää ymmärrystä totuuden lähtökohdista . ( Sana ’ dialogi ’ perustuu kreikkalaisiin sanoihin dia ’ kautta ’ ja logos ’ sana ’.) Organisaatioiden kehittämisessä dialogi-sana nousee esille erityisesti silloin , kun puhutaan uuden luomisesta , informaation vastavuoroisesta virtauksesta , työhyvinvoinnista tai strategian jalkautuksesta .
Tällainen vuoropuhelu edellyttää tietenkin erilaisten näkökulmien hyväksymistä , ongelmien tunnistamista ja niiden ratkaisua interaktiivisesti yhdessä . Hedelmällinen vuorovaikutus mahdollistaa uusien ideoiden syntymisen ja mahdollisuuksien näkemisen – joten dialoginen johtaminen vaikuttaisi kuuluvan modernin johtajan työkalupakkiin varsin orgaanisena osana .
” Meillä Suomessa työpaikoilla on vielä nähtävissä perinteisen hierarkisen johtamiskulttuurin rakenteita , joissa esimies-alainen-suhde on ollut hyvin korostunut . Olemme kuitenkin menossa kohti tasavertaisempaa tilannetta ”, tutkija Marjo Räsänen toteaa ja lisää , että jokainen hoitoalan ammattilainen on kuitenkin oman työnsä asiantuntija .
KUVA : JARI LIFLÄNDER
”
Luottamus työpaikoilla syntyy siitä , että me arvostamme toinen toisiamme .
Marjo Räsänen sanoo , että hoitotyössä johtamiskompetenssien voidaan todeta rakentuvan pääosin samoista osa-alueista kuin muiden alojen asiantuntijaorganisaatioiden johtamiskompetenssitkin , mutta hoitotyön lähijohtamisessa näkyy sen omaleimaisuus vahvan professionaalisuuden vuoksi .
Onko teillä luja luottamussokkeli ? ” Luottamus työpaikoilla syntyy siitä , että me arvostamme toinen toisiamme ”, Räsänen toteaa .
” Johtajan pitää arvostaa kaikkia alaisiaan ja olla valmis keskustelemaan . Dialoginen johtaminen auttaa meitä ottamaan kaikkien työntekijöiden parhaan osaamisen käyttöön .”
Räsäsen Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekuntaan tehty väitöskirjatutkimus tarkastelee dialogista lähijohtamista kompetenssien kehittäjänä terveydenhuollossa . Tutkimuksen lähtökohtana on ajatus siitä , että dialoginen lähijohtaminen on yksi mahdollisuus kehittää johtamiskompetensseja hoitotyön työyhteisöissä sekä vaikuttaa hoitotyön palveluihin – asiakasta unohtamatta .
Hallintotieteiden alaan kuuluvassa väitöskirjassa todetaan , että dialogisuuden mukaan ottaminen johtamiseen vähentää konflikteihin keskittyvää puhetta eli vuoropuhelu voi vähentää kipinöiden sinkoilemista työpaikoilla . Dialogisen johtamisen on katsottu myös mahdollistavan innovaatioita synnyttävää uudistavaa oppimista . Oppimisen voidaan tällöin ajatella olevan laadullinen muutos tavassa nähdä , kokea , ymmärtää ja käsitteellistää tietoa .
Parempi johtaminen pelastaa sotenkin Miten dialoginen johtaminen sitten solahtaa nykyterveydenhuollon asiantuntijatyön toimintaympäristöjen kontekstiin ? – Varsin hyvin , vastaa Räsänen .
” Terveydenhuollossa johtaminen perustuu yhä enemmän asiantuntijuuden jakamiseen ja lähijohtajien ja hoitotyöntekijöiden keskinäiseen vuorovaikutukseen . Parhaimmillaan johtajan pätevyys tulee näkyväksi hänen omassa toiminnassaan ja siinä , että johtaja seisoo tekojensa ja sanojensa takana .”
Räsäsen mukaan johtamisella ja siinä vaadittavilla johtamiskompetensseilla on terveydenhuollon kaikilla tasoilla isoja haasteita juuri nyt . Syynä on luonnollisesti terveydenhuol-
1 / 2023 HR viesti 11