2025 ◼ Voorjaar 13
Het handhavingsmoratorium heeft nooit betrekking gehad op het arbeidsrecht. Ook in voorgaande jaren hebben partijen( zoals zzp’ ers of pensioenuitvoerders) zich tot de rechter kunnen wenden met het standpunt dat iemand een werknemer is. De rechter beoordeelt in een dergelijk geval of de overeenkomst eigenlijk een arbeidsovereenkomst is.
Daarvoor geldt de arbeidsrechtelijke toets van artikel 7:610 lid 1 BW die uitgewerkt is in verschillende uitspraken, waaronder de Deliveroo- en Uberarresten van de Hoge Raad. Die toets is zowel vóór als ná 1 januari 2025 dezelfde en geldt – naast arbeidsrechtelijk – ook voor de fiscaliteit, de sociale zekerheid en het pensioenrecht.
Hoe wordt er getoetst en welke risico’ s zijn er? Eerst wordt gekeken welke rechten en verplichtingen partijen hebben afgesproken( de uitlegfase). Daarna wordt op basis van alle omstandigheden van het geval( de holistische toets) gekeken of de overeenkomst een arbeidsovereenkomst is. In die holistische toets kunnen de Deliveroo-gezichtspunten van de Hoge Raad relevant zijn. De toets vindt dus altijd achteraf plaats, waardoor vooraf geen garanties kunnen worden geboden. >