Hoek en Blok Schrift Voorjaar 2025 | Page 12

Ken de risico’ s bij schijnzelfstandigheid: een zachte landing?!
12 Hoek en Blok ◼ Schrift
Fiscaal
Juridisch

Ken de risico’ s bij schijnzelfstandigheid: een zachte landing?!

Het nieuws staat de laatste tijd vol met berichten over schijnzelfstandigheid en de handhaving door de Belastingdienst met ingang van 1 januari 2025. Dat gaat gepaard met veel misinformatie en zorgt bij veel mensen voor verwarring en allerlei misverstanden. Maar is er wel reden voor paniek?
Fiscaal gezien, eigenlijk niet. De toets voor het beoordelen of een overeenkomst wel of niet een arbeidsovereenkomst is, is namelijk al jaren dezelfde toets. Controleren of er sprake is van een dienstverband is ook al decennialang een taak van de Belastingdienst en de wijze waarop de Belastingdienst dit controleert blijft eveneens hetzelfde. Daarnaast heeft de Tweede Kamer bij de Belastingdienst aangedrongen op een‘ zachte landing’ bij de handhaving, door middel van bedrijfsbezoeken, gesprekken, waarschuwingen en aanwijzingen. Arbeidsrechtelijk en ten aanzien van pensioenverplichtingen kan dit anders zijn.
Hoe zit het dan en wat is er wél veranderd per 1 januari 2025? En wat betekent dit voor bedrijven?
Wat verandert er nou eigenlijk? Dat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 weer gaat handhaven op basis van de Wet DBA( Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties), klopt niet. Met de Wet DBA werd simpelweg de VAR( Verklaring Arbeidsrelatie) afgeschaft. Sinds die tijd heeft de Belastingdienst altijd arbeidsrelaties gecontroleerd en hierop gehandhaafd. Wel werd het opleggen van correctieverplichtingen, naheffingen en boetes opgeschort tijdens het handhavingsmoratorium.
Als bij een controle bleek dat een opdrachtgever het werk liet uitvoeren door een schijnzelfstandige, dan kreeg de opdrachtgever een aanwijzing om de werkwijze aan te passen. Pas als de aanwijzing niet werd opgevolgd of als sprake was van kwade wil kon de Belastingdienst correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen en boetes opleggen.
Per 1 januari 2025 is dit handhavingsmoratorium dus opgeheven en kan de Belastingdienst weer direct naheffingsaanslagen loonheffing en correctieverplichtingen voor de sociale premies opleggen, zónder aanwijzing of waarschuwing vooraf. Over voorliggende jaren worden geen naheffingsaanslagen of correctieverplichtingen opgelegd, tenzij er sprake is van kwaadwillendheid of onvoldoende opvolging van eerder gegeven aanwijzingen. Verder worden er in 2025 geen verzuim- en vergrijpboetes opgelegd, als partijen aantoonbaar kunnen laten zien dat ze aan de slag zijn met het verkleinen van de schijnzelfstandigheid binnen hun organisatie.
Wat verandert niet? Al het andere verandert niet. Het is goed om te beseffen dat het handhavingsmoratorium er alleen voor heeft gezorgd dat in de periode tot 1 januari 2025 geen naheffingen en boetes werden opgelegd bij schijnzelfstandigheid( tenzij een aanwijzing niet werd opgevolgd of er sprake was van kwade wil).