που οι ιθύνοντες των ΜΚΟ της « Euromaidan Έγχρωμης Επανάστασης » μπορούσαν να δρέψουν . Η απουσία οποιασδήποτε πολιτισμικής ή εθνικής πατριωτικής ενότητας ( με εξαίρεση τη σκληροπυρηνική φασιστική διαστροφή , της οποίας ηγείται το ακροδεξιό Pravy Sektor και οι οπαδοί του ) σήμαινε ότι δεν υπήρχαν κοινωνικές εγγυήσεις για την πρόληψη της εμφάνισης πολλαπλών « ενοικιασμένων » ταραχών , οι οποίες είχαν οργανωθεί εκ των προτέρων και αναπτύχθηκαν όταν ο καιρός ήταν κατάλληλος .
Φυσική γεωγραφία :
Το μοναδικό ιδιαίτερο μέρος της προπολεμικής Ουκρανίας , που ως επί το πλείστον παρουσιάζει μία τυποποιημένη μορφή πεδινής γεωγραφίας ήταν η Κριμαία , η οποία λειτούργησε περισσότερο σαν ένα νησί από τη χερσόνησο που τεχνικά είναι . Αυτό ειρωνικά λειτούργησε ως τροχοπέδη φέρνοντας τις ΗΠΑ σε πολύ μειονεκτική θέση , όταν η γεωγραφία της περιοχής των φιλορώσων βοήθησε τους κατοίκους της να υπερασπιστούν τον εαυτό τους για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα , ώστε να προλάβουν να ψηφίσουν για την απόσχιση από ένα ουκρανικό fail state και να διορθώσουν το ιστορικό λάθος του Khrushchev . Οι ίδιοι γεωγραφικοί παράγοντες διευκόλυνσης απουσίαζαν από το Donbass , με αποτέλεσμα να ανασταλεί η υπεράσπιση της επικράτειας των ρωσόφιλων και να καταστούν πιο ευάλωτοι σε πολλαπλές επιθέσεις του Κιέβου . Το εύκολα προσπελάσιμο γεωγραφικό περιβάλλον της Ουκρανίας διευκόλυνε τους φιλοδυτικούς επαναστάτες να εξαπλωθούν γρήγορα , κατά τον ίδιο τρόπο που το ISIL έπραξε στη Συρία ωθούμενοι αιφνιδίως στο Κίεβο , από τη στιγμή που είχαν συσσωρεύσει αρκετά κλεμμένα όπλα , εξοπλισμό και οχήματα από τα πολυάριθμα αστυνομικά τμήματα και στρατόπεδα που είχαν κατασχέσει εκείνη τη χρονική στιγμή .
Η προετοιμασία του Υβριδικού Πολέμου
Η κοινωνική προετοιμασία του Υβριδικού Πολέμου περιλαμβάνει μία βασική τριάδα : τα ΜΜΕ είτε ηλεκτρονικά είτε αποτελούμενα από μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα , την εκπαίδευση και τις ΜΚΟ . Οι λεπτομέρειες σχετικά με τη διαρθρωτική προετοιμασία είναι λίγο διαφορετικές , ανά περίπτωση , καθώς εκτός από την πίεση των κυρώσεων , η άλλη επιλογή που προαναφέρθηκε είναι η διατάραξη της οικονομίας , όπως επί παραδείγματι η διατάραξη της αγοράς ενέργειας . Αυτή η παράμετρος δεν εμφανίστηκε με την έναρξη των Υβριδικών Πολέμων Συρίας και Ουκρανίας , ωστόσο , χρησιμοποιήθηκαν στο παιχνίδι άλλα , πιο διακριτά , στοιχεία για κάθε ένα από τα δύο κράτη , με τα ταμεία της Ουκρανίας να έχουν αφαιμαχθεί έως τελευταίας ρανίδος από ενδημικά και παρασιτικά φαινόμενα διαφθοράς , ενώ και η Συρία έπρεπε πάντα να εξισορροπήσει μεταξύ των στρατιωτικών αναγκών της για υπεράσπιση του εαυτού της εναντίον του Ισραήλ και της κοινωνικής δέσμευσής της προς τον πληθυσμό για παροχές και πρόνοια . Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο Υβριδικός Πόλεμος εναντίον της Δαμασκού τερμάτισε απότομα τις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στη συνύπαρξη των δύο αραβικών κρατών …
Σύνοψη της Θεωρίας Ταυτοποίηση Στόχων :
Από τα παραπάνω είδαμε πως στα παραδείγματα της Ουκρανίας και της Συρίας επιβεβαιώνεται η θεωρία του Υβριδικού Πολέμου και ο τρόπος που αυτός λειτουργεί . Τούτο αποδεικνύει ότι υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία για την εξήγηση και την ανάλυση των Υβριδικών Πολέμων , γεγονός που με ένα συναρπαστικό τρόπο μπορεί να εφαρμοστεί προληπτικά στην προσπάθεια πρόβλεψης του επόμενου γεωγραφικού σημείου το οποίο αυτή η μορφή μεταμοντέρνου πολέμου μπορεί να χτυπήσει στο μέλλον . Όπως έχουμε αναφέρει ο Νόμος του Υβριδικού Πολέμου είναι να διαταραχθεί η λειτουργία είτε η διαδικασία ολοκλήρωσης πολυπολικών διακρατικών έργων συνεργασίας , είτε αυτά είναι ενεργειακού , είτε εμπορικού , είτε οικονομικού / επενδυτικού , είτε αμυντικού χαρακτήρα , μέσω εξωτερικής παρέμβασης η οποία προκαλεί συγκρούσεις ταυτότητας , σε ένα στοχευμένο κράτος το οποίο συμμετέχει σε αυτά τα έργα / εργασίες ( transit state ).
Λαμβάνοντας αυτό υπόψη , το επόμενο βήμα για την ταυτοποίηση του στόχου είναι να προσδιοριστούν τα σημαντικά πολυπολικά διακρατικά έργα συνεργασίας , τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία , σε εξέλιξη , είτε προγραμματίζονται ανά τον κόσμο . Μόλις γίνει αυτό , κάθε κράτος που συμμετέχει στο έργο συνεργασίας αξιολογείται για τον μεγαλύτερο αριθμό κοινωνικοπολιτικών τρωτών σημείων ( από τα 6 που προαναφέρθηκαν ) και δη το βαθμό στον οποίο αυτά επικαλύπτονται .
Geopolitics . com . gr all rights reserved 2016 Page 41