Ιστορία :
Το σύγχρονο ουκρανικό κράτος είναι ένα τεχνητό αμάλγαμα των εδαφών που κληροδότησαν σε αυτό διαδοχικά οι ρώσοι και σοβιετικοί ηγέτες . Η εγγενής αφύσικη προέλευσή του , αποτελεί και την κατάρα του με μία διαρκώς αμφισβητήσιμη ύπαρξη , και η εδαφική αύξηση της χώρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μετέτρεψε το θέμα σε έτι περιπλοκότερο . Το πιο εθνικιστικό κομμάτι της σύγχρονης Ουκρανίας ήταν μέρος της επικράτειας που ανήκε στη μεσοπολεμική Πολωνία , και πριν από αυτό , στην Αυστροουγγαρία , δίνοντας έτσι στους κατοίκους του μία διαμετρικά αντίθετη ιστορική μνήμη , συγκριτικά με τους συμπατριώτες τους , στο κεντρικό ή ανατολικό τμήμα του κράτους .
Οι ουγγρικές και ρουμανικές μειονοτικές κοινότητες , που ζουν στις πιο πρόσφατα προστεθείσες περιοχές ( οι οποίες προσαρτήθηκαν από την Τσεχοσλοβακία και τη Ρουμανία , αντίστοιχα ) έχουν επίσης ένα φυσικό βαθμό απόσχισης από το κράτος , στην ταυτότητά τους , η οποία χρειαζόταν μόνο μία εξωτερική ώθηση αποσταθεροποίησης για να αναδείξει τη δυναμική της .
Όπως αναπτύχθηκε και στη θεωρία του Υβριδικού Πολέμου , στην ιστορικά , βάσει εθνο-θρησκευτικών κριτηρίων , ξεχωριστή περιοχή της Δυτικής Ουκρανίας ήταν σε πλήρη κλίμακα ανεπτυγμένη ένοπλη εξέγερση κατά του προέδρου Yanukovych , εξού και δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η πτυχή του Μη Συμβατικού Πολέμου , αυτής της εκστρατείας ανατροπής του καθεστώτος , ξεκίνησε στο συγκεκριμένο τμήμα της χώρας .
Διοικητικά Όρια :
Τα εγχώρια τμήματα της Ουκρανίας συμπίπτουν απολύτως εναρμονισμένα με τα διοικητικά σύνορα , σε πλείστες των περιπτώσεων , λειτουργώντας ως καταλύτες για το εθνικό χάσμα , τον χριστιανικό σεχταρισμό , τις ιστορικές περιοχές και τα εκλογικά αποτελέσματα . Αυτό χρησίμευσε ως τον απόλυτο ασύμμετρο πολλαπλασιαστή που έπεισε τους αμερικανούς στρατηγούς για την ευκολία ανάπτυξης του Υβριδικού Πολέμου στην Ουκρανία . Αν δεν ήταν το απροσδόκητο πραξικόπημα , στα τέλη Φεβρουαρίου του 2014 , πολύ πιθανώς οι ΗΠΑ θα είχαν προσπαθήσει να εκμεταλλευτούν , την άνευ προηγουμένου , επικάλυψη των κοινωνικο-πολιτικών τρωτών σημείων στην Ουκρανία , προκειμένου να διαχωρίσουν φυσικά το δυτικό τμήμα της χώρας από το φιλοκυβερνητικό και άνευ σημασίας υπόλοιπό της .
Το ανωτέρω προϋπόθετε πως ο Yanukovych θα ήταν σε θέση να κρατήσει επ ' αόριστον , ενάντια στους αντικαθεστωτικούς τρομοκράτες και να εδραιώσει την εξουσία του στο εναπομένον κράτος που δεν ήλεγχαν οι αντάρτες , κάτι που δεν έγινε σε αντίθεση με τα όσα βλέπαμε να διαδραματίζονται στη Συρία .
Κοινωνικο-οικονομική ανισότητα :
Η Ουκρανία είναι παρόμοια περίπτωση με τη Συρία , με την έννοια ότι είχε επίσης μια σχεδόν ομοιόμορφη κατανομή των κοινωνικο-οικονομικών δεικτών , ωστόσο , σε αντίθεση με την Αραβική Δημοκρατία και το μέτριο πλούτο της , στο κράτος της Ανατολικής Ευρώπης είχε εξαπλωθεί εξίσου η φτώχεια μεταξύ των πολιτών του . Το μεγάλο ποσοστό των Ουκρανών ζούσε σε συνθήκες φτώχειας ή πολύ κοντά σε αυτό δημιουργώντας μια τεράστια λίμνη πρόσληψης αντικυβερνητικών « ακτιβιστών »,
Geopolitics . com . gr all rights reserved 2016 Page 40