την Αίγυπτο και άλλες Αφρικανικές χώρες, τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και δυτικές χώρες με αντίστοιχες μεμονωμένες ή και συλλογικές συνεργασίες και συμμαχίες. Οι παραπάνω χώρες θεωρούνται ως ιστορικά και παραδοσιακά συνδεδεμένες με την επιτυχία των ΗΑΕ.
Επομένως, δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα αποδώσουν εύκολα συνεργασία με το Ιράν. Με νούμερα έχουν να χάσουν 1.2 δις. Αραβικού κόσμου ανεξαρτήτου θρησκείας, ο οποίος αναζητά συνεργασία και ανάπτυξη. Δεν αποτελεί εφικτή πραγματικότητα η 180- μοίρες αλλαγή πολιτικής πλεύσης με την νέα κυβέρνηση του Ιράν « για τα μάτια » μιας χώρας, που πολιτικά θα ήθελε να απολαμβάνει ηγεμονικό ρόλο στις περιοχές αυτές.
-Μετά την πτώση, το Νοέμβριο του 1989, του « τείχους της ντροπής », όπως είχε ονομαστεί το Τείχος του Βερολίνου, όλοι πίστεψαν ότι η εποχή όπου φράκτες και τείχη χώριζαν την Ευρώπη ήταν πλέον παρελθόν. Η γηραιά ήπειρος έκανε μια προσπάθεια να ενοποιηθεί οικονομικά τα προηγούμενα χρόνια αλλά οι οικονομικές διαφορές Βορρά Νότου δεν της το επέτρεψαν. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον της Ευρώπης και των λαών της όπως παρουσιάζεται από τις πολιτικές / γεωπολιτικές συνθήκες της εποχής μας;
Εξαρτάται από την ηγεσία της ΕΕ. Πιστεύω ότι ήρθε ο καιρός της ουσιαστικής ηγεσίας με προτάσεις και λύσεις προς τον κόσμο της ΕΕ, δηλαδή στις γενιές αυτές που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ως Ευρωπαίοι πολίτες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται, λόγω οικονομικών δυσχερειών και λόγω της ανόμοιας συγκρότησης ρόλου της ΕΕ για τον 21ο αιώνα.
Η ΕΕ έφερε λαούς κοντά ως αποτέλεσμα πολιτικής ενοποίησης. Μετέπειτα έγινε οικονομική ενοποίηση. Τώρα αναμένεται η ανάπτυξη. Ωστόσο με ποιο κόστος; Ποια η αντιπροσώπευση των χωρών της ΕΕ σε επίπεδο κοινοτικό; Ποια η εξωτερική πολιτική της ΕΕ σε επίπεδο παγκόσμιο; Ποιο το μέλλον της ΕΕ όταν έχεις 20 εκατομμύρια ανέργους; Ποιο το νόημα νόμων και περισσότερων νόμων και φορολογικών καθεστώτων όταν έχεις ανόμοια παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη με χώρες ανερχόμενες, όπως η Ινδία, ή η Κίνα που δεν έχουν όριο και όρους αρκεί να υπάρχει παραγωγή;
Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και η ΕΕ πρέπει να γίνει πιο Ευρωπαϊκή αλλά και ταυτόχρονα πιο ουσιαστική για το μέλλον της. Πιθανολογώ πως δεδομένων πολλών πολιτικών εξελίξεων που ήδη αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια και θα γίνουν πιο έντονα, η ΕΕ θα βρεθεί σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι: αλλαγή και ανάπτυξη ή αναδιοργάνωση συμμαχιών που μπορεί να αποβεί και κάπως δυνητικά μοιραία. Θέλω να πιστεύω ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι λαμπρό, όμως αναζητώ ουσία, πράξη και δεδομένα τα οποία να αντικατοπτρίζουν τις εθνικές μας και Ευρωπαϊκές ανάγκες και όχι τον εμπλουτισμό λιτότητας και διαχωρισμού του λαού μας και των Ευρωπαϊκών λαών σε « κάστες ».
Επομένως θα αναζητούσα να ξαναφτιάξω την πολιτικής μας σε επίπεδο υποδομών, σκέψεων και υλικοτεχνικής υποδομής. Ανασυγκρότησης και αποπληρωμής χρεών από το κέρδος, αναδιαμόρφωσης του κράτους. Εν ολίγης, νέα χώρα, νέες πόλεις, νέες γενιές για τις οποίες κανείς δεν μιλά λόγω του δημογραφικού προβλήματος. Θα αναζητούσα ανασύνταξη δυνάμεων και καταστολή της παράλογης γραφειοκρατίας. Εντέλει, θα πρέπει να μάθουμε πως από μια γενιά και μετά θα πρέπει να δώσουμε από την αρχή την ενότητα, την συμφιλίωση και την δυναμική να είμαστε Έλληνες, με αρχές, αξίες αλλά και πρακτικά δυναμική χώρα. Αυτά δημιουργούν την εξωτερική πολιτική, αναδομούν την Ευρώπη και συντάσσουν μια νέα πραγματικότητα του τί Εστί Ευρώπη και τί Ελλάδα. Και πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατό.
Ο Δρ. Μάριος Παναγιώτης Ευθυμιόπουλος είναι Eπίκουρος Καθηγητής και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού προγράμματος Ασφάλειας και Στρατηγικής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο των Εμιράτων με έδρα το Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελετών Strategy International και μέλος της Γεωστρατηγικής Επιτροπής, της Κυπριακής Δημοκρατίας ως συμβουλευτικής επιτροπής, στο Προέδρο της Κύπρου.
Contact emails: marios. panagiotis @ aue. ae marios. efthymiopoulos @ strategyinternational. org
Geopolitics. com. gr all rights reserved 2016 Page 13