την Αίγυπτο και άλλες Αφρικανικές χώρες , τις χώρες της Μέσης Ανατολής , αλλά και δυτικές χώρες με αντίστοιχες μεμονωμένες ή και συλλογικές συνεργασίες και συμμαχίες . Οι παραπάνω χώρες θεωρούνται ως ιστορικά και παραδοσιακά συνδεδεμένες με την επιτυχία των ΗΑΕ .
Επομένως , δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα αποδώσουν εύκολα συνεργασία με το Ιράν . Με νούμερα έχουν να χάσουν 1.2 δις . Αραβικού κόσμου ανεξαρτήτου θρησκείας , ο οποίος αναζητά συνεργασία και ανάπτυξη . Δεν αποτελεί εφικτή πραγματικότητα η 180- μοίρες αλλαγή πολιτικής πλεύσης με την νέα κυβέρνηση του Ιράν « για τα μάτια » μιας χώρας , που πολιτικά θα ήθελε να απολαμβάνει ηγεμονικό ρόλο στις περιοχές αυτές .
-Μετά την πτώση , το Νοέμβριο του 1989 , του « τείχους της ντροπής », όπως είχε ονομαστεί το Τείχος του Βερολίνου , όλοι πίστεψαν ότι η εποχή όπου φράκτες και τείχη χώριζαν την Ευρώπη ήταν πλέον παρελθόν . Η γηραιά ήπειρος έκανε μια προσπάθεια να ενοποιηθεί οικονομικά τα προηγούμενα χρόνια αλλά οι οικονομικές διαφορές Βορρά Νότου δεν της το επέτρεψαν . Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον της Ευρώπης και των λαών της όπως παρουσιάζεται από τις πολιτικές / γεωπολιτικές συνθήκες της εποχής μας ;
Εξαρτάται από την ηγεσία της ΕΕ . Πιστεύω ότι ήρθε ο καιρός της ουσιαστικής ηγεσίας με προτάσεις και λύσεις προς τον κόσμο της ΕΕ , δηλαδή στις γενιές αυτές που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ως Ευρωπαίοι πολίτες . Πρέπει να καταλάβουμε ότι το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται , λόγω οικονομικών δυσχερειών και λόγω της ανόμοιας συγκρότησης ρόλου της ΕΕ για τον 21ο αιώνα .
Η ΕΕ έφερε λαούς κοντά ως αποτέλεσμα πολιτικής ενοποίησης . Μετέπειτα έγινε οικονομική ενοποίηση . Τώρα αναμένεται η ανάπτυξη . Ωστόσο με ποιο κόστος ; Ποια η αντιπροσώπευση των χωρών της ΕΕ σε επίπεδο κοινοτικό ; Ποια η εξωτερική πολιτική της ΕΕ σε επίπεδο παγκόσμιο ; Ποιο το μέλλον της ΕΕ όταν έχεις 20 εκατομμύρια ανέργους ; Ποιο το νόημα νόμων και περισσότερων νόμων και φορολογικών καθεστώτων όταν έχεις ανόμοια παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη με χώρες ανερχόμενες , όπως η Ινδία , ή η Κίνα που δεν έχουν όριο και όρους αρκεί να υπάρχει παραγωγή ;
Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και η ΕΕ πρέπει να γίνει πιο Ευρωπαϊκή αλλά και ταυτόχρονα πιο ουσιαστική για το μέλλον της . Πιθανολογώ πως δεδομένων πολλών πολιτικών εξελίξεων που ήδη αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια και θα γίνουν πιο έντονα , η ΕΕ θα βρεθεί σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι : αλλαγή και ανάπτυξη ή αναδιοργάνωση συμμαχιών που μπορεί να αποβεί και κάπως δυνητικά μοιραία . Θέλω να πιστεύω ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι λαμπρό , όμως αναζητώ ουσία , πράξη και δεδομένα τα οποία να αντικατοπτρίζουν τις εθνικές μας και Ευρωπαϊκές ανάγκες και όχι τον εμπλουτισμό λιτότητας και διαχωρισμού του λαού μας και των Ευρωπαϊκών λαών σε « κάστες ».
Επομένως θα αναζητούσα να ξαναφτιάξω την πολιτικής μας σε επίπεδο υποδομών , σκέψεων και υλικοτεχνικής υποδομής . Ανασυγκρότησης και αποπληρωμής χρεών από το κέρδος , αναδιαμόρφωσης του κράτους . Εν ολίγης , νέα χώρα , νέες πόλεις , νέες γενιές για τις οποίες κανείς δεν μιλά λόγω του δημογραφικού προβλήματος . Θα αναζητούσα ανασύνταξη δυνάμεων και καταστολή της παράλογης γραφειοκρατίας . Εντέλει , θα πρέπει να μάθουμε πως από μια γενιά και μετά θα πρέπει να δώσουμε από την αρχή την ενότητα , την συμφιλίωση και την δυναμική να είμαστε Έλληνες , με αρχές , αξίες αλλά και πρακτικά δυναμική χώρα . Αυτά δημιουργούν την εξωτερική πολιτική , αναδομούν την Ευρώπη και συντάσσουν μια νέα πραγματικότητα του τί Εστί Ευρώπη και τί Ελλάδα . Και πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατό .
Ο Δρ . Μάριος Παναγιώτης Ευθυμιόπουλος είναι Eπίκουρος Καθηγητής και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού προγράμματος Ασφάλειας και Στρατηγικής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο των Εμιράτων με έδρα το Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα . Είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελετών Strategy International και μέλος της Γεωστρατηγικής Επιτροπής , της Κυπριακής Δημοκρατίας ως συμβουλευτικής επιτροπής , στο Προέδρο της Κύπρου .
Contact emails : marios . panagiotis @ aue . ae marios . efthymiopoulos @ strategyinternational . org
Geopolitics . com . gr all rights reserved 2016 Page 13