GUIDE | ARBEIDSFLYT
Enkelte bilder fra mitt oppdrag nummer 2260 om sporene etter nazitiden i Berlin .
dem som er opptatt av å bevare den tekniske kvaliteten . Selv fotograferer jeg alltid i råformat . Hvis jeg trenger å kunne sende bilder fra meg med én gang , lagrer jeg bildene i både rå- og JPG-format . Sistnevnte sletter jeg når bildene er sendt .
Rå er ikke rå Det er et element til som du må ha i tankene dersom du velger å fotografere i råformat . Hver enkelt kameraprodusent har sitt proprietære råformat . Det betyr at filinstruksene er forskjellige for alle produsentene . Adobe har prøvd å etablere en standard , men nesten ingen av kameraprodusentene har kastet seg på tanken . Personlig synes jeg at det er synd , for det hadde gjort hverdagen for dem som velger å fotografere med råfiler litt enklere . Fordelene med DNG , som er råformatet til
Adobe , er flere , men den viktigste er at jeg vet at så lenge Adobe eksisterer , vil jeg kunne åpne mine råfiler . En kameraprodusent går kanskje en dag konkurs . Hvilken garanti har du da for at du fortsatt kan åpne råfiler fra denne produsenten ( selv om Adobe så langt har sørget for at alle råformater kan behandles av Lightroom og indirekte av Photoshop )? DNG er altså en sikkerhet for meg . Det andre viktige argumentet for DNG er at tilleggsinformasjon , som metadata , kan lagres i selve filformatet . For alle andre typer råformat må tilleggsinformasjon lagres i en tilleggsfil , en såkalt sidecar eller XMP-fil . Når du kopier en proprietær råfil , må du samtidig huske på å kopiere tilleggsfilen , ellers mister du all tilleggsinformasjonen du har lagt til .
Derfor velger jeg å konvertere mine proprietære råfiler fra de ulike kameraene jeg bruker , til det
MAI Nr . 3 - 2024
52