Fotomag 3/2024 | Page 53

GUIDE | ARBEIDSFLYT
Mitt mappesystem for ferdigbehandlete bilder . De lagres i hovedmapper etter årstall og i undermapper etter oppdragsnummer .
felles DNG-formatet . Adobe har gjort tilgjengelig et lite gratisprogram , Adobe DNG Converter , som gjør denne konverteringen for deg ( og der du samtidig kan endre filnavnet ). Alternativt , dersom du bruker Lightroom , kan du gjøre det direkte i Lightroom under import av filene .
Når jeg importerer bildene i Lightroom , markerer jeg dem samtidig med rødt . Da vet jeg at bildene ennå ikke er redigert eller etterbehandlet . Alle bildene som jeg tar , går gjennom dette første trinnet i arbeidsflyten slik jeg har beskrevet det her . Det gjelder også bilder fra mobilen . Med jevne mellomrom « tømmer » jeg mobilen for bilder og sørger for at de havner i samme søkbare systemet som alle de andre bildene jeg tar .
Jo mer metadata , dess bedre Det andre trinnet i arbeidsflyten er å skrive bildetekster og legge inn søkeord , det vil si legge metadata til filen , delvis til eget bruk ( så du kan finne igjen bildefilene ved senere behov ) og delvis for andre som kommer til å bruke filen i fremtiden og ikke har din kjennskap til motivet . For eksempel , hvis bildet skal lastes opp på en aksjeside eller om du jobber for en bildebank , vil nøye og omfattende søkeord være avgjørende slik at kjøpere kan finne filen via et kontekstuelt tekstsøk .
I det såkalte IPTC-filområdet i en bildefil finnes det egne felt for det mest , som for eksempel bildetekster og søkeord . Her kan du også legge inn copyright og kontaktformasjon , noe som kan
MAI Nr . 3 - 2024
53