Smarte telefoner og elever
Klokken er kvart i ni, og hos 5.b er 25 sæt børnefingre ved at opføre en mindre kakofoni på deres Iphones, da Erik Ottar Jensen træder ind i lokalet.
”Ti, ni, otte, syv, seks…” begynder han, og præcis da han når til nul, stilner lyden fra de sidste Iphonefingre, og opmærksomheden er total mod læreren.
”I ved jo, hvad vi skal, så skal vi ikke bare komme i gang?,” smiler Erik Ottar Jensen ud til eleverne.
Snart efter er lyden fra de mange Iphones i gang igen, men ikke en eneste er på Facebook eller spiller spil. Nu er det kun lommeregnerfunktionen, der er i brug.
Rammer, relationer og tryghed
Nyere forskning viser, at relationen til eleverne er enormt vigtig for børn, og Erik Ottar Jensen er meget opmærksom på, at for at han kan skabe en god læringssituation, skal eleverne stole på ham og være trygge ved, at han udfordrer dem. Han mener, det er afgørende, at de stoler på, at de sammen kan gå ud af et spor og lave fejl. Og det mærker han, at de gør.
”Vi fejrer tit, at vi laver fejl. Så ved vi nemlig, det ikke er det spor, så skal vi ud af et andet,” fortæller Erik Ottar Jensen, mens fingrene spiller klaver på siden af hans kaffekop.
Adspurgt om, hvad han tror, eleverne synes om ham, svarer han, at målet i virkeligheden er, at de ikke skal tænke så meget om ham. De skal tænke på, hvordan de lærer noget om dem selv. Hele ideen er, at de skal inspireres til at søge og gennemtænke løsninger selv, ikke tænke over hvilken én, han synes, er den bedste.
Undervisning af forældre
At det kan være svært at bryde med undervisningsnormen, har Erik Ottar Jensen måtte kæmpe med i mange år. Han oplevede, det var svært at forklare forældrene, hvordan hans tilgang var.
”En dag spurgte jeg mig selv, hvorfor jeg prøvede at forklare forældrene om min undervisning, når nu hele ideen med min undervisning er, at det ikke hjælper, at læreren står og forklarer.”
Derfor inviterede Erik Ottar Jensen simpelthen alle forældrene i en klasse til 45 minutters undervisning i matematik.
Se videoen for at høre om et anderledes forældremøde
Fra tanke til handling
At stille spørgsmål og tænke anderledes har altid været en naturlig ting for Erik Ottar Jensen, men det tog ham otte år af sit lærerliv, før han for alvor fandt ud af at omsætte det til så god undervisning, som han synes, han kan levere nu.
”Da jeg startede som underviser, kunne jeg sagtens finde på at spørge eleverne, om de forstod, hvad jeg lige havde sagt, hvis jeg for eksempel forklarede en regnemetode. Så nikkede de pænt ja, for de forstod jo, hvad jeg sagde, men mange forstod ikke baggrunden. De havde ikke skabt deres egen forståelse af tingene.”
Erik Ottar Jensen vidste allerede dengang, at hans tilgang ikke var den mest optimale, men han manglede værktøjerne til at gøre tingene anderledes. Dem udviklede han gennem erfaring og ikke mindst en matematikvejleder-uddannelse, som stillede ham langt mere reflekterende til sin egen undervisning.
”Jeg er blevet fordybet i, hvordan mennesker lærer noget, hvordan folk flytter sig fra ét sted til et andet,” forklarer Erik Ottar Jensen og tilføjer:
”Og så får jeg lov til at gøre noget virkeligt hver eneste dag.”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec sit amet turpis dui, sit amet molestie justo. Quisque auctor, lacus sed fermentum volutpat, neque nisl rhoncus nisi, ac vulputate libero diam vitae justo. Aliquam varius adipiscing tempor. Quisque auctor, lacus sed fermentum volutpat, neque nisl rhoncus nisi. Lorem ipsum dolor sit ametDonec sit amet turpis dui, sit amet molestie justo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.