Fii Erasmus, trăiește experiența! Numărul 2/2023 | Page 88

FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 2 / 2023
legislația națională și / sau regională privind echitatea de gen și sursele unor lecturi suplimentare / legături directe către cele mai bune practici ( Website , cărți , reviste , articole etc ).
În cadrul aceluiași pachet de lucru s-a desfășurat activitatea ” Nevoi de formare ” care și-a propus să fie un diagnostic și o definire a specificului nevoii de formare , a cadrelor didactice din instituțiile partenere , adaptate temelor proiectului . S-a realizat prin aplicarea unui chestionar , propus de partenerul din Portugalia , unui număr de minim 15 profesori în fiecare instituție . Întrebările au vizat măsurarea gradului în care profesorii sunt familiarizați cu conceptul de echitate de gen și cu diferitele forme de violență împotriva femeilor . Respondenții au fost chestionați cât de încrezători se simt în abordarea și gestionarea stereotipurilor de gen , în recunoașterea semnelor de violență împotriva femeilor în rândul elevilor , în abordarea în sala de clasă a problemelor legate de echitatea de gen și eradicarea violenței împotriva femeilor . Ș-a evaluat nivelul participării la cursuri de formare sau dezvoltare profesională în domeniul echității de gen și al eradicării violenței împotriva femeilor , al importanței acordate de profesori unor astfel de formări , al dorinței de a face astfel de formări . Ș-au identificat subiectele dorite de respondenți să fie abordate la cursurile de formare și modalitățile preferate pentru desfășurarea formărilor .
Analiza situației de țară cu privire la echitatea de gen și violența împotriva femeilor , exemplele de bune practici în activitatea didactică pe tema proiectului și centralizarea rezultatelor chestionarului de identificare a nevoilor de formare a profesorilor adaptate temei au fost prezentate în prima parte a seminarului organizat în Volos , Grecia , în luna iunie a anului 2023 . Cu această ocazie , participanții au stabilit conținutul și designul manualului metodologic ce va fi publicat online și care va conține instrumente practice pentru profesori pentru a crește gradul de conștientizare a echității de gen în rândul elevilor . Școpul principal al manualului este de a facilita educația elevilor de liceu privind echitatea de gen și eradicarea violenței de gen în vederea organizării și desfășurării unui concurs de micropovestiri . După ce s-a lucrat în echipe multinaționale s-a stabilit că manualul va fi structurat în module și submodule , conținutul și repartizarea sarcinilor fiind acceptate de comun acord între toți participanții . Elaborarea manualului constituie activitate ce se va desfășura în perioada următoare și este inclusă în pachetul de lucru ” Dezvoltarea competențelor profesioniștilor din învățământul secundar ”.
Participarea la un proiect european pe tema echității de gen oferă o serie de avantaje semnificative . În primul rând crează oportunitatea de a interacționa și de a lucra cu experți , profesioniști și organizații din diverse țări , ceea ce permite îmbogățirea cunoștințelor din perspective diferite referitoare la echitatea de gen . Oferă șanse excelente de a extinde rețeaua de contacte la nivel european , creând posibilitatea de a întâlni oameni cu interese similare , de a realiza conexiuni cu profesioniști și experți în domeniul echității de gen și de a stabili colaborări viitoare . Oferă acces la resurse , instrumente și bune practici dezvoltate de organizații partenere și crează oportunitatea de a învăța din experiențele altor proiecte și de a le aplica în propriul domeniu de activitate . Implicarea într-un proiect european pe tema echității de gen ajută la dezvoltarea abilităților profesionale și a competențelor specifice . Oferă șansa de a lucra într-un mediu internațional , de a dezvolta abilități de comunicare , de gestionare a proiectelor și de rezolvare a problemelor .
�Pagina
de start 88 Cuprins�