Fii Erasmus, trăiește experiența! Numărul 2/2023 | Page 74

FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 2 / 2023
Prin participarea la acest curs , profesorii și-au însușit diverse instrumente care contribuie la accesarea timpului de joacă / playtime și a timpului de relaxare / downtime care pot fi integrate atât în în activitatea didactică cât și în viața privată în scopul stimulării stării de bine .
Timpul de joacă și timpul de nefuncționare / relaxare sunt ingrediente importante pentru un mental sănătos . Timpul de joacă este timpul care ne permite să exprimentăm prin activități ludice și distractive o parte din noi înșine atât pentru dezvoltarea socioemoțională și îmbunătățirea performanțelor academice . Timpul de relaxare / nefuncționare este timpul în care nu facem nimic în mod special , în care ne focalizăm atenția pe unele activități dar fără un obiectiv anume ; este timpul în care ne încărcăm bateriile pentru următoarele sarcini de lucru și provocări . Cercetările din ultimii ani au evidențiat beneficiile pauzelor de nefuncționare asupra dezvoltării creierului și a creativității . Pauzele de liniște și relaxare pe care ni le acordăm pe parcursul unei zile ne poate ajuta să evităm intrarea pe pilot automat și repetarea unor obiceiuri care pe termen lung pot avea efecte negative asupra sănătății noastre ( lipsa hidratării , mâncatul în exces sau mâncatul prea repede , încordarea musculară , poziția incorectă la birou etc .).
Timpul de joacă și timpul de nefuncționare / relaxare sunt două din cele 7 componente ale platoului minții sănătoase dezvoltată de Daniel Șiegel și David Rock . Ei au identificat 7 activități care creează un set de nutrienți mentali de care are nevoie creierul să funcționeze optim . Celelalte cinci componente ale acestui platou al minții sănătoase sunt : timpul pentru un somn de calitate , timpul de explorare a lumii noastre interioare , timpul de concentrare pe o anumită sarcină de lucru , timpul de mișcare , timpul de conectare ( cu oamenii , cu natura ). Este evident că sănătatea noastră mentală este influențată și de alți factori precum nutriția , condițiile socio-economice sau factori genetici . Dar acest platou al minții sănătoase ne oferă posibilitatea de a ne focaliza în mod intenționat pe aducerea ingredientelor potrivite în dieta noastră mentală . Cheia este echilibrarea zilei cu fiecare din aceste activități mentale esențiale . În acest fel , oferim creierului cadrul pentru a se menține sănătos și ne menținem starea de bine .
Pentru a crea , informația trebuie aplicată ! Din acest motiv , vă îndemn să faceți un scurt exercițiu . Desenați un cerc mare și împărțiți-l în 24 de secțiuni ( cele 24 de ore ale zilei ). Desenați cu 7 culori cele 7 ingrediente ale platoului minții sănătoase pe care le-ați ” mâncat ” în ultimele 24 de ore . Ce concluzii trageți ? Ce ingrediente ” mâncați ” mai mult într-o zi ? Dar mai puțin ? Șunt unele ingrediente de care ai nevoie mai mult ? Nu există reguli stricte în ceea ce privește timpul alocat celor 7 ingrediente pe parcursul unei zile doarece oamenii sunt diferiți și au nevoi diferite . Important este să conștientizăm existența acestor ingrediente și să încercăm să le integrăm pentru a ne menține starea de bine și sănătatea mentală .
În timpul cursului , a fost abordat și conceptul de mindfulness propus pentru downtime / timpul pentru relaxare . Curentul mindfulness are rădăcini în meditația budistă și , deși este o practică foarte veche , a început să să fie valorificat la maxim în ultimii ani . Mindfulness este un cuvânt englezesc care în traducere liberă înseamnă ” minte plină ”. Mindfulness este practica şi starea prin care alegem în mod conştient să
�Pagina de start 74 Cuprins�