Fii Erasmus, trăiește experiența!_NR_3_2024 Anul școlar 2023-2024 | Page 82

FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 3 / 2024 DISEMINAREA CURSULUI „ CONFLICT MANAGEMENT IN SCHOOLS ”
Prof . LAIC Daniela , prof . BĂETU Simona , prof . DOGARIU Cristina , Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Vaslui
În perioada 12-17 mai 2024 , patru consilieri școlari și un logoped de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Vaslui au participat la Cursul de formare –„ Conflict Management in Schools ” organizat de LearningTogether , Sinerconsult ' s Erasmus – Porto , Portugalia în cadrul Proiectului Erasmus KA1 Nr . 2023-1-RO01-KA121-SCH-000122115 , coordonat de CJRAE Vaslui .
Alături de profesori din mai multe țări europene : Spania , Lituania , Croația , Grecia , Finlanda , Germania , cele cinci cadre didactice din consorțiul nostru au participat la sesiuni de formare pe tematica conflictului , au punctat diferențele dintre gestionarea conflictelor în școli și rezolvarea conflictelor , precum și cauzele conflictului școlar . Au identificat caracteristicile unui mediu sau ale unor condiții de învățare nefavorabile , au răspuns la întrebarea : De ce este nevoie de managementul conflictelor în școli ? Concluzia a fost că trebuie să ne concentrăm pe soluții , nu pe probleme , că profesorii pot lucra cu elevii pentru a găsi o soluție pe care toată lumea o consideră corectă , că este important să criticăm comportamentul , nu persoana . Managementul eficient al clasei începe cu construirea relațiilor .
Astfel , prin valorificarea participării cadrelor didactice la acest curs de formare , instituția noastră , coordonatoare de consorțiu , își propune să mențină și să multiplice rezultatele pozitive pe care le vizează prin activitatea specifică de consiliere : crearea unei imagini pozitive a școlii în comunitate , accentuarea nivelului stării de bine în comunitatea școlară , restabilirea și menținerea unui climat pozitiv în școală , creșterea responsabilității sociale a elevilor și a cadrelor didactice , îmbunătățirea competențelor de comunicare și abilităților sociale ale actorilor educaționali , promovarea conștientizării interculturale , împărtășirea bunele practici care pot fi implementate la nivel local .
” A fost o experiență foarte utilă , am întâlnit mulți oameni de la care am avut ceva de învățat . Gazdele au pregătit cu atenție fiecare moment al cursului , trainerul a venit cu prezentări interesante , cu resurse noi , cu diverse metode de pregătire , cu experiența sa în acest domeniu . Este un curs pe care îl recomand tuturor cadrelor didactice .”
Testimonial
În perioada 12-17 mai 2024 , am participat la un curs organizat de Learning Together , în Porto . Tema centrală a cursului a fost bullying-ul și rezolvarea conflictelor în școală , o problemă tot mai relevantă în mediul educațional de astăzi . De-a lungul celor cinci zile intense de curs , am avut ocazia să învățăm strategii și tehnici esențiale pentru a identifica și aborda cazurile de bullying , precum și metode eficiente de gestionare a conflictelor în mediul școlar . Profesorii participanți , din România , Grecia , Spania , Finlanda și Lituania , au adus fiecare perspective unice și experiențe variate , aducând un plus discuțiilor și oferind o gamă largă de soluții la problemele întâmpinate . Am învățat despre importanța creării unui mediu sigur și suportiv pentru elevi , despre rolul esențial al comunicării eficiente și despre cum să implementăm programe de prevenție și intervenție în școlile noastre .
Porto a oferit , de asemenea , un cadru minunat pentru acest curs , momentele petrecute explorând orașul fiind o completare perfectă la zilele pline de învățare . Pot spune că experiența cursului mi-a oferit instrumentele necesare pentru a contribui la crearea unui mediu pozitiv în școală . ( Racoviță Daniela , CJRAE Vaslui )
�Pagina
de start 82 Cuprins�