Fii Erasmus, trăiește experiența!_NR_3_2024 Anul școlar 2023-2024 | Page 61

FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 3 / 2024
- formarea unei atitudini ecologice responsabile , prin exersarea unor deprinderi de îngrijire şi ocrotire a mediului , aplicând cunoştinţele însuşite ;
- înţelegerea cauzalităţii unor fenomene , schimbări şi transformări produse în mediul înconjurător ; - organizarea unor dezbateri și proiecte despre sustenabilitatea mediului ; - proiectarea gândirii elevilor despre criza climatică în activitățile de la clasă ;
Tema primei zile a fost despre delicatesele tradiționale din Croația . Aflată din punct de vedere istoric la granița dintre Est și Vest , nu este surprinzător faptul că bucătăria croată are multe influențe diferite , ceea ce o face imaginativă și bogată în arome : cobanac , sau " tocănița ciobanului , fuži - pastele de casă răsucite , curcanul cu " mlinci " ( purica sa mlincima ), paski sir cu brânză ș . a . A doua zi a cuprins următoarele teme : - Mediul și schimbarea climei ; - Surse regenerabile de energie ; - GoGoals – un joc de societate ; - Prezentarea Eco și Sustenabilitate - implementarea în școli ; A treia zi : - Efectul de seră- experimente și fișe de lucru ; - Ploile acide ; - Învățarea prin experiență : plimbare prin Split și cunoașterea culturii dalmate ; A patra zi : - Durabilitatea în ecosistemele de apă dulce- excursie pe teren și explorare a râului Jadro ; A cincea zi : - Introducere în sistemul de învățământ croat ; - Vizită în ŠIBENIK și Parcul Național KRKA , obiectiv de patrimoniu protejat de UNESCO , una dintre cele mai renumite bijuterii naționale ale Croației ; A șasea zi : - Introducere în mediile acvatice din zona litorală a pădurii Marjan ; - Explorarea clădirile în stil baroc și renascentist din Trogir , care i-a adus titlul prestigios de sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din 1997 ; A șaptea zi : - Protecția mediului . Biodiversitatea - atelier de lucru ; - Cum să-ți transformi școala într-un mediu ecologic - atelier & brainstorming ; Rezultatele participării la acest curs au fost , atât din punct de vedere al cunoștințelor dobândite cât și a socializării :
‣ Am exersat abilități necesare pentru a promova un mediu mai dinamic și mai creativ cu accent pe educația ecologică ;
‣ Ne-am îmbunătățit strategiile de a programa activitățile pentru Școala Verde ;
‣ Am învățat să încurajăm munca în echipă a elevilor și ale cadrelor didactice ;
‣ Am făcut scchimb de idei și am împărtășit experiențe de bune practici cu colegi din Lituania , Grecia , Italia , Suedia etc .
‣ Am avut prilejul de a descoperi moștenirea culturală bogată a Croației , de la vechile ziduri ale Palatului lui Dioclețian , la orașele Sibenik și Trogir și parcul Natural Krka aflate în patrimoniul UNESCO ș . a . Profesorii pot juca un rol important în formarea tinerilor în vederea dezvoltării unor atitudini pozitive atunci când este vorba de educația privind clima . De aceea , profesorii trebuie să își actualizeze și să-și completeze cunoștințele privind educația climatică în practica didactică .
�Pagina de start 61 Cuprins�