FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 3 / 2024
SCHIMBĂM-EDUCĂM-REDUCEM – impactul crizei climatice
Prof . COCUZ Gianina Cristina , TUDOSE Sorina Marcela Școala Gimnazială „ Vasile Alecsandri ” -Vaslui
Educaţia ecologică nu-şi atinge scopul decât dacă este diseminată în societate , dacă comunitatea locală este receptivă la problemele de mediu înţelegând necesitatea adoptării unui comportament ecologic . Dezvoltarea durabilă asigură necesităţile prezentului fără a compromite capacitatea generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile lor nevoi . Cunoscând toate acestea este datoria noastră , a cadrelor didactice de azi dar şi a celor de mâine , să promovăm valorile educaţiei ecologice în comunitatea din care facem parte .
Sieux Seattle afirma : „ Învăţaţi-i pe copiii voştri ceea ce i-am învăţat şi noi pe ai noştri : că pământul , cu tot ce are frumos , este mama noastră . Tot ceea ce i se întâmplă pământului va ajunge să li se întâmple şi copiilor acestui pământ . Noi ştim cel puţin atât : nu pământul aparţine omului , ci omul aparţine pământului . Omul este firul care ţese drama vieţii şi ceea ce-i face pământului îşi face lui însuşi .”
Școala poate avea un rol important în implementarea acestui concept , în sensibilizarea factorilor educaţionali , a opiniei publice cu privire la importanţa realizării educaţiei ecologice încă de timpuriu . Cred că afirmaţia „ educaţia de succes pentru viitor va fi una ecologică , de cooperare şi civică ” putem să o avem în vedere în planificarea activităţilor noastre viitoare din Săptămâna Verde .
În cadrul proiectului cu titlul : ” SCHIMBĂM-EDUCĂM-REDUCEM – impactul crizei climatice ” ( Change- Educate- Reduce / C . E . R .), nr . de referință : 2023-1-RO01-KA122-SCH- 000115338 , șase cadre didactice de la Școala Gimnazială Vasile Alecsandri ” Vaslui au participat la cursul de formare Erasmus + „ SCHIMBĂM – EDUCĂM - REDUCEM impactul crizei climatice ” ( Split - Croația 28 octombrie 2023 - 3 noiembrie 2023 ). Acest curs a fost de fapt un schimb de idei , de programe şi proiecte pe teme ecologice , constituind totodată o punte de legătură între şcoli din întreaga lume . În cadrul acestui program ne-am putut promova propriile noastre idei , acţiuni , proiecte , dar am avut oportunitatea şi să învăţăm din experienţa altora . Am avut acces la informaţii referitoare la tot ceea ce înseamnă protecţia mediului , la modalităţi de sensibilizare a comunităţilor locale vizavi de problemele de mediu . Dereglarea climei ca realitate în curs , din ce în ce mai perceptibilă prin fenomenele meteo extreme și mai alarmante prin consecințele produse , reclamă trecerea grabnică la acțiuni energice de atenuare , adaptare și reziliență față de efectele ( în parte deja ireversibile ) ale schimbărilor climatice . Tranziția ecologică generală , având în centrul său pe cea energetică și sobrietatea colectivă și individuală , implică mutații majore și în planul pregătirii capacităților profesionale necesare abordării noilor probleme generale în acest context . Inițiativele promovate în ultimul timp , inclusiv în România , pentru promovarea educației relative la mediu și climă sunt binevenite , dar rămân insuficiente dacă nu sunt completate și potențate cu o formare inițială și complexă , inclusiv la nivel universitar , adecvată promovării transformării radicale a modului de a gândi , produce , consuma și acționa , de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră ( GES ) și de atingere a neutralității carbon . Dincolo de inițiativele și experiențele în materie deja înregistrate , un Erasmus + privind formarea pentru tranziția ecoclimatică a contribuit la generalizarea acesteia , dialog pertinent , eficiență și reacție solidară mai ales în plan european .
Obiectivele cursului au fost : - explorarea problemelor din spatele schimbărilor climatice ; - aflarea principalelor consecințe ale crizei climatice ; - descoperirea unor instrumente utile care ne pot ajuta să abordăm criza climatică în sala de clasă ;
�Pagina
de start 60 Cuprins�