Fii Erasmus, trăiește experiența!_NR_3_2024 Anul școlar 2023-2024 | Page 51

FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 3 / 2024
PRIMA EXPERIENȚĂ DE SUCCES ERASMUS + A CENTRULUI ȘCOLAR DE EDUCAȚIE INCLUZIVĂ ,, C-TIN PUFAN ”, PRIN PROIECTUL ,, EDUCAȚIE DE CALITATE PRIN NEURODIVERSITATE ’
Prof . Dorina LEUȘTEAN , Prof . Anca CRUCIANU CSEI „ C-tin Pufan ” Vaslui
„ Continuăm să mergem înainte , să deschidem uși noi și să facem lucruri noi , pentru că suntem curioși și curiozitatea ne conduce pe noi căi ” spunea Walt Disney .
Primul proiect Erasmus + al școlii noastre a luat naștere din dorința de a crea și a încerca ceva nou , care până atunci părea ceva foarte greu , de neatins . În urma participării la un Atelier de scriere de proiecte Erasmus pentru școli speciale , organizat de ANPCDEFP în ianuarie 2023 , s-a născut în mine ideea de a încerca să scriu un proiect util școlii noastre . În primul rând mi-am identificat obiectivele proprii și mi-am dorit să devin versiunea mea mai bună . Având motivația intrinsecă foarte clară în minte am încercat să identific nevoia cea mai stringentă a școlii noastre , problema cu care ne confruntăm în prezent și care ar putea fi rezolvată total sau parțial accesând fonduri europene . Și cum nimic nu se întâmplă fără un motiv , în urma depunerii formularului , proiectul ,, Educație de calitate prin neurodiversitate ” a fost aprobat . Este un proiect KA122-SCH proiect pe termen scurt pentru mobilitatea cursanților și personalului din învățământul școlar ( grant ERASMUS + Educație școlară - mobilități cadre didactice ).
Ideea care stă la bază neurodiversitate este aceea de a accepta și de a considera diferențele de dezvoltare neurologică , cum ar fi autismul , ADHD și tulburările de învățare , ca fiind mai întâi puncte forte și nu de a sublinia deficitele și provocările .
Neurodiversitatea aduce cu ea un sens al speranței că toți oamenii , indiferent de felul în care gândesc , simt , socializează sau participă , vor fi recunoscuți pentru darurile ( talentele ) lor și li se vor acorda aceleași drepturi ca oricărei alte ființe umane .
Neurodiversitatea înseamnă crearea unor medii incluzive care oferă sprijin individualizat , ajustări și strategii de predare adaptate cerințelor specifice ale elevilor . Procedând astfel , putem crea un sistem educațional echitabil și incluziv , care să răspundă nevoilor tuturor elevilor , indiferent de profilurile lor neurologice .
Cerințele educative speciale solicită abordarea actului educațional de pe poziția capacității elevului deficient sau aflat în dificultate de a înțelege și valorifica conținutul învățării , și nu de pe poziția profesorului său educatorului care desfășoară activitatea instructiv-educativă în condițiile unei clase omogene sau pseudo-omogene de elevi . Astfel , am început colaborarea cu furnizorul de programe Idevelop Training SL din Spania care are 10 ani de experiență în proiecte finanțate prin fondurile ERASMUS + și care ne-a pus la dispoziție următoarele cursuri adecvate învățământului special :
• ,, Mindfulness ” desfășurat în Malaga , Spania , în perioada 8.04.2024 -12.04.2024
• ,, Neuroeducation ” ce se va desfășura în Sevilla , Spania , în perioada 23.09.2024-27.09.2024 Prima mobilitate transnațională , în Malaga ne-a îmbogățit cu experiențe profesionale , culturale , relaționale , dar nu fost numai o călătorie către Spania ci și către noi înșine , descoperindune puterea de a schimba ceva în noi și de a-i intelege pe ceilalți .
Putem să recomandăm proiectul ca exemplu de bună practică , în urma participării la cursul ,, Mindfulness ” care a adus un câștig substanțial participanților în plan profesional , lingvistic , social și tehnologic . Astfel , profesorii au dobândit un real progres în ceea ce privește :
‣ Aplicarea și adaptarea metodelor moderne de predare la clasă
‣ Implementarea în școală a metodologiei adecvate învățată în timpul proiectului ;
‣ Perceperea asemănărilor și a diferențelor dintre sistemul educațional spaniol și sistemul educațional românesc ;
‣ Oferirea instrumentelor necesare ce se pot încorpora treptat în viața de zi cu zi a elevilor , ajutându-i pe aceștia să se cunoască mai bine , să își dezvolte concentrarea și creativitatea ;
�Pagina
de start 51 Cuprins�