Fii Erasmus, trăiește experiența!_NR_3_2024 Anul școlar 2023-2024 | Page 46

FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 3 / 2024 BUILDING BETTER MENTAL HEALTH AND WELL-BEING
Prof . BUDACA Gina-Luiza , Liceul Teoretic „ Emil Racoviță ” Vaslui
În cadrul acreditării Erasmus , nr . 2023-1-RO01-KA121-SCH-000122452 , doi profesori de la Liceul Teoretic ” Emil Racoviță ” Vaslui au participat la Split , în Croația , la un curs de formare continuă . Cursul intitulat ” Building Better Mental Health and Well-Being ” propune o serie de informații și activități inovative ce răspund obiectivului nr . 8 din acreditare , ce are ca scop pregătirea profesorilor pentru noile provocări din sistemul de învățământ .
Obiectivele fundamentale au fost : dobândirea de instrumente pentru crearea stării de bine la școală , creșterea conștientizării cu privire la importanța gestionării stresului și a confruntării cu factorii de stres , precum și evitarea și prevenirea epuizării ( burn-out ), dobândirea de instrumente și exerciții de relaxare , cunoașterea conceptului de mindfulness , exersarea unor moduri creative de a face față stresului la clasă , dobândirea de cunoștințe despre construirea unui mediu fără stres prin învățarea despre efectele terapiei prin artă , recunoașterea cauzelor stresului și însușirea de metode pentru elevi și profesori pentru a face față stresului și a obține o stare de bine și , în același timp , reducerea reacțiilor negative de tip bullying .
Majoritatea activităților propuse au avut loc în aer liber , au fost structurate sub formă de ateliere de lucru și dezbatere , exerciții practice și învățare experiențială . Aceste activități și bunepractici derulate la curs sunt esențiale pentru dezvoltarea de abilităţi interpersonale , iniţierea şi implementarea unor proiecte personale sau în echipă , deprinderi de învăţare a modului cum să înveţi , ce sunt aplicate în cadrul activităţilor extracurriculare cu o valoare importantă pentru dezvoltarea socială şi personală a elevului .
Prin această formare profesională s-a urmărit îmbunătățirea cercetării , partajarea și aplicarea strategiilor creative într-un context educațional care promovează sănătatea emoțională a educabililor .
În zilele noastre , când informația este ușor de găsit și poate fi accesată gratuit , este important modul în care elevul alege să folosească informațiile dobândite . În acest context , profesorul ideal este pregătit să își ghideaze elevii , le arată calea , le oferă oportunitățile necesare dezvoltării de abilități și competențe , îi îndeamnă să continue , să vadă greșelile sau eșecul ca pe un pas înainte . Astfel , profesorul ideal al secolului XXI este capabil să ofere informații relevante , are abilități sociale , să fie deschis și flexibil , să colaboreze , să acorde atenție fiecărui elev în parte și să învețe pe tot parcursul vieții . Cursul la care am participat oferă câteva soluții pentru a gestiona presiunea care stă de multe ori pe umerii profesorului , nevoit să facă față diferitelor provocări din sistemul educativ .
Pentru început , este important ca profesorul să creeze o atmosferă pozitivă în clasă . Starea de bine este obținută prin sprijinul acordat în situații dificile , prin încurajări , prin angajarea elevilor în diferite sarcini , prin excluderea comparațiilor cu alți colegi . Comunicarea și cooperarea aduc rezultate benefice la oră , fedd-back-ul pozitiv din partea profesorului relaxează elevul și îl conduce spre obținerea unor schimbări pozitive în comportamentul său , elevul îmbunătățindu-și performanța , fiind interesat să se implice mai mult și să colaboreze pentru a căuta , investiga , descoperi . Toate aceste activități au ca rezultat bucuria reușitei școlare .
Un aspect esențial pentru crearea unei atmosfere pozitive la oră este dezvoltarea inteligenței emoționale , atât a profesorului , cât și a elevilor . Un instrument ce poate fi folosit de profesor este ceea ce se numește mindfulness , un concept inspirat din filosifia buddhistă Mindfulness-ul ajută la
�Pagina de start 46 Cuprins�