Fii Erasmus, trăiește experiența!_NR_3_2024 Anul școlar 2023-2024 | Page 47

FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 3 / 2024
controlarea emoțiilor puternice și la aducerea atenției asupra momentului prezent . Într-o lume în continuă mișcare , plină de noi provocări , fiecare dintre noi are nevoie de un moment de relaxare . Fiecare zi aduce o mulțime de provocări atât pentru profesori , cât și pentru elevi , ceea ce conduce la tensiuni . Presiunea resimțită este greu de gestionat și , uneori , copleșitoare , iar din acest motiv , se recomandă acordarea unor momente de destindere , de conștientizare a momentul prezent pentru reducerea stresului .
Deși această practică este puțin cunoscută în domeniul educației , există destul de multe dovezi care încurajează practicarea meditației . S-a observat că practicarea meditației îmbunătățește calitatea gândirii , a sentimentelor și a grijii față de ceilalți , reducând reacțiile de tip bullying .
Mindfulness-ul ne antrenează să ne îndreptăm atenția asupra a ceea ce se întâmplă în momentul prezent : cum respirăm , ce alte senzații fizice simțim , care sunt gândurile noastre , emoțiile etc . Această conștientizare înseamnă că putem răspunde cu mai multă îndemânare la tot ceea ce ne oferă momentul prezent . În plus , exerciții de relaxare folosite în clasa au ca rezultat creșterea concentrării și a memoriei , îmbunătățirea relațiilor interpersonale și a stimei de sine , gestionarea impulsivității și reducerea conflictelor sau reacțiilor de opoziție . Printre diferitele exerciții de reflecție , vă propunem 2 exerciții . Respirație colorată . Elevii pot sta jos sau în picioare . Cereți acestora să se gândească la o culoare relaxantă , orice culoare este acceptată . Apoi , cereți-le să se gândească la o culoare care reprezintă stresul , tristețea sau furia . Solicitați elevilor să își imagineze că respiră culoarea relaxantă și să o vizualizeze umplându-le plămânii . La fel și culoarea stresului , tristeții sau furiei .
Instrucțiunile pot fi ristite de profesor care ghidează elevii în timpul acestui exercițiu . De exemplu . ” Imaginează-ți că esți înconjurat de culoarea relaxantă . Aerul capătă încet-încet culoarea relaxării . Imaginează-ți cî , în timp ce respiri , respirația ta are culorea relaxării . ” sau ” Imaginează-ți că respiraia ta are culorea stresului , vezi amestecul de culori de stre combinat cu cel al relaxîrii , vezi cum culoarea stresului dispare încet ...” Mâncatul conștient Pentru această activitate este nevoie de ceva mic de mâncare , de exemplu alune , fructe confiate sau orice fruct ce le atrage atenția . Începeți această practică cerându-le elevilor să ia bucata de mâncare în mână , să simtă forma , textura , mirosul . Apoi , îndrumați elevii să țină bucata de mâncare în gură . Pune-le întrebări care îi ajută să conștientizeze senzațiile lor : care este gustul ? Este dulce sau sărat ? Cum se simte mâncarea pe limba lor ? E crocantă sau e moale ? E nevoie să o mestece mult între măsele ?
Acest gen de exerciții îi ajută să se relaxeze , să conștientizeze importanța prezentului și a sentimentelor sau senzațiilor pe care le trec uneori cu vederea prea ușor .
Un exemplu de exercițiu de obținere a mindfulness numit Walking mindfulness îl puteți accesa pe următorul link https :// www . youtube . com / watch ? v = X7lO4rF9qrc
Un alt concept introdus în cadrul cursului este acela de brain gym , activități de gimnasctică pentru creier . Ele sunt utile mai ales în prima parte a orelor de curs , dimineața , ca exerciții de trezire a ateției și interesului . Practicate regulat , exercițiile brain gym pot fi de folos pentru îmbunătățirea atenției și a capacității de concentrare , îmbunătățirea capacității de memorare , a abilităților la teste școlare , îmbunătățirea coordonării fizice , creșterea gradului de auto-responsabilitate , îmbunătățirea abilităților de organizare , dobândirea unei atitudini pozitive , optimiste .
�Pagina de start 47 Cuprins�