Fii Erasmus, trăiește experiența!_NR_3_2024 Anul școlar 2023-2024 | Page 42

FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 3 / 2024
Științele Vieții „ Ion Ionescu de la Brad ” din Iași . O echipă de studenți inimoși , îndrumați de d-na asistent universitar doctor Lenuța Fotea , i-a implicat pe toți elevii români și străini într-un atelier de nutriție , oferind participanților oportunitatea de a-și îmbunătăți stilul de viață și de a învăța care sunt alegerile alimentare corecte în orice situație .
Joi , 21 martie , echipele de proiect s-au deplasat la Muzeul sătesc din satul Sauca , unde a avut loc o activitate culturală în colaborare cu Asociația “ Bujorii “, reprezentată de d-na Rodica Bulboacă , președinta asociației , și cu grupul “ Bujorenii lăzeni “.
Evenimentul , prezentat invitaților sub forma unui atelier , a dezvăluit , prin intermediul meșterului popular Viorica Marcu , simbolistica mărțișorului și tehnica de realizare a acestuia , precum și secretele artei culinare tradiționale locale . Elevii prezenți la eveniment au avut ocazia de a prepara și a gusta din plăcintele moldovenești ,, Poale-n brâu “ sub atenta îndrumare a doamnelor din Asociația “ Bujorii “ Laza . La invitația Asociației “ Bujorii “, la eveniment a fost prezent și domnul Lavin Teslariu , colecționar care a adus în atenția elevilor și profesorilor prezenți o miniexpoziție de obiecte vechi , dar de o valoare incontestabilă . Atmosfera evenimentului a fost animată de Sofia Maria Hâncu , elevă în clasa pregătitoare la Școala “ Mihail Sadoveanu “ din Vaslui , care a încântat publicul prezent cu un recital de muzică populară .
Ziua s-a încheiat cu un spectacol artistic în care elevii români și străini au prezentat obiceiuri și tradiții specifice fiecărei țări implicate în proiect , iar elevii gazdă au organizat o paradă Eco , un spectacol de modă în care au prezentat obiecte de îmbrăcăminte confecționate din materiale reciclabile .
Vineri , 22 martie , toți elevii și profesorii au participat la o vizită de documentare în rezervația naturală Lacu Roșu , având ocazia să parcurgă și un traseu montan ușor . Cu această ocazie , toți cei implicați au conștientizat importanța protejării mediului înconjurător și a unui stil de viață sănătos , în care mișcarea în aer liber trebuie să facă parte din rutina zilnică .
Pe parcursul întregii săptămâni , elevii și profesorii oaspeți au participat la mai multe lecții demonstrative susținute de profesorii Școlii Gimnaziale „ Mihai Eminescu ” Vaslui , având ocazia să descopere modul de desfășurare a orelor de curs din școala românească , metodele , tehnicile de predare și resursele moderne folosite , realizându-se , astfel , un real schimb de experiență pedagogică și de bune practici la clasă .
Mobilitatea din România a constituit o reușită datorită implicării tuturor participanților : elevi , profesori , părinți și parteneri din comunitatea locală . Prin activitățile care vor fi desfășurate în continuare în cadrul proiectului Erasmus , vor fi promovate inițiative și acțiuni care să ducă la schimbări comportamentale pozitive privind protecția mediului și adoptarea unui stil de viață sănătos în comunitățile educaționale din cele patru instituții școlare implicate în proiect .
�Pagina de start 42 Cuprins�