Fii Erasmus, trăiește experiența!_NR_3_2024 Anul școlar 2023-2024 | Page 41

FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 3 / 2024
” A HAPPY LIFE IN A HEALTHY ENVIRONMENT ”
Prof . RACOVIȚĂ Gabriel , Școala Gimnazială „ Mihai Eminescu ” Vaslui
La Școala Gimnazială „ Mihai Eminescu ” Vaslui se derulează un nou proiect european Erasmus +. Este vorba de un parteneriat școlar de cooperare la scară mică cu titlul ” A Happy Life in a Healthy Environment ”, cu un buget total de 60000 euro . Școala vasluiană este coordonatoarea acestui proiect , iar școlile partenere sunt din Turcia , Croația și Polonia . Durata proiectului este de 2 ani și obiectivul general al proiectului este dezvoltarea comportamentului responsabil față de mediu a elevilor și a cadrelor didactice și promovarea unui stil de viață sănătos și sustenabil .
În perioada 18-22 martie , Școala Gimnazială „ Mihai Eminescu ” Vaslui a fost gazda primei întâlniri transnaționale din cadrul proiectului Erasmus + . La întâlnire au participat 9 profesori și 15 elevi din Croația , Polonia și Turcia . Pe parcursul celor 5 zile , s-au desfășurat mai multe activități , având ca teme dezvoltarea comportamentului responsabil față de mediu a elevilor și a cadrelor didactice și promovarea unui stil de viață sănătos și sustenabil .
Activitățile au debutat luni , 18 martie , cu prezentarea participanților și a școlilor implicate în proiect . Cu prilejul vizitării școlii , oaspeții au putut interacționa cu elevii și profesorii din școala vasluiană , care este și coordonatoarea parteneriatului școlar de mică anvergură , Erasmus +. După un concurs pe echipe , în care elevii români și străini au ales logo-ul proiectului , s-a desfășurat o activitate interesantă de cunoaștere a orizontului local , o ,, vânătoare urbană de comori ", în care elevii și profesorii deopotrivă au vizitat orașul într-o formă inedită , prin organizarea unui concurs , Vaslui Express . Aceștia au descoperit o serie de obiective urbane din municipiul Vaslui , folosind harta și busola , căutând indiciile traseului , necesare pentru îndeplinirea sarcinilor . Au fost parcurse cu succes toate etapele concursului , cel mai important obiectiv al acestei activități fiind promovarea orașului , descoperirea peisajului geografic și cultural al localității de către partenerii din proiect și promovarea unui stil de viață activ și sănătos . Această activitate s-a desfășurat în colaborare cu o echipă de profesori de la Palatul Copiilor Vaslui , coordonată de d-nul profesor Valeriu Caragață .
A doua zi , 19 martie 2024 , toți elevii și profesorii implicați în proiect au participat la o activitate de plantare a puieților în șantierul de împăduriri din Cantonul Silvic Bălteni din cadrul Ocolului Silvic Brodoc . De asemenea , copiii au parcurs cu reală plăcere și cu deosebit interes traseul educativ amenajat în Rezervația Naturală „ Pădurea Bălteni ”, aflat pe raza Cantonului Silvic Mărășeni , în care , pe lângă plantele vernale înflorite sau îmbobocite , unele cu statut de monument al naturii , precum Fritillaria meleagris - laleaua pestriță , au aflat numeroase informații despre speciile de plante și animale prezente în rezervație și au înțeles importanța protejării mediului înconjurător , în special a ecosistemelor forestiere . Nu în ultimul rând , copiii au avut parte și de o porție consistentă de amuzament , participând la activitățile distractive propuse de organizatorii traseului educativ ( Tic Tac Toe = X și zero , în diferite variante , jenga , traseu de alergare , mers pe bârnă , șotron pe rondele etc .). Aceste activități nu ar fi fost posibile fără sprijinul și implicarea directă a domnului Cătălin Ionel Idriceanu , directorul Direcției Silvice Vaslui .
În după-amiaza aceleași zile , elevii români și oaspeții lor au participat la două ateliere de lucru în care au confecționat obiecte decorative sau de uz casnic din materiale reciclabile și au creat postere care încurajează colectarea selectivă a deșeurilor .
Pe 20 martie , de Ziua mondială a fericirii , echipele de proiect au efectuat o vizită de documentare la Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare din cadrul Universității de
�Pagina de start 41 Cuprins�