Fii Erasmus, trăiește experiența!_NR_3_2024 Anul școlar 2023-2024 | Page 120

FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 3 / 2024 EXPERIENȚA ETWINNING – MINDFUL MINDS
Prof . Mihaela HÂNCEANU Liceul Tehnologic „ Nicolae Iorga ” Negrești
Proiectele eTwinning reprezintă o oportunitate de a realiza un schimb de experiență la nivel european , atât pentru cadrele didactice cât și pentru elevi , o modalitate de îmbunătățire a demersului didactic , de dezvoltare ale abilităților digitale .
Mindful Minds , proiect ce a fost implementat în perioada noiembrie 2023 – mai 2024 , a deschis porțile unei astfel de experiențe pentru 3 cadre didactice și 25 de elevi ai liceului . Prin intermediul platformei eTwinning , coordonatoarea de la Kostamonu Bilsem , Turcia a propus tema , un număr de 8 cadre didactice din cadrul unor instituții de învățământ din Turcia , România , Spania , Polonia , Portugalia răspunzând la provocare .
Proiectul s-a focusat pe creșterea gradului de conștientizare cu privire la bunăstarea la școală , care este o necesitate în era educației digitale .
Obiectivele proiectului au fost : crearea unei stări de bine elevilor și profesorilor , îmbunătățirea abilităților digitale , folosirea dispozitivelor IT în scop educativ , cunoașterea istoriei , culturii și tradițiilor altor țări , crearea unor instrumente digitale comune , creșterea stimei de sine în rândul elevilor , scăderea nivelului de stres atât în rândul elevilor cât și a profesorilor .
Echipa de proiect a organizat și implementat activitățile prin intermediul unor întâlniri transnaționale realizate pe zoom , a grupului realizat pe whatsapp , prin intermediul platformei eTwinning . În cadrul acestor întâlniri au fost stabilite : sarcinile pentru fiecare participant în parte , calendarul activităților . Elevii au participat activ la activități atât prin intermediul întâlnirilor directe realizate prin intermediul platformei zoom , cât și pe forumul existent pe eTwinning .
Pentru realizarea activităților au fost utilizate diferite instrumente digitale sau aplicații ce permite colaborarea și realizarea on line a unor produse comune : documente google utile în împărțirea sarcinilor fiecărui participant , în pregătirea activităților comune ; formulare google prin intermediul cărora s-au realizat concursurile pentru logo și poster , evaluarea inițială și final ; aplicația MomentCam cu ajutorul căreia profesorii participanți și-au creat un avatar reprezentativ ; Kahoot ; aplicația Canva ce a facilitat crearea a produselor comune ; aplicația keamk . com instrument prin care au fost create grupurile transnaționale de elevi pe baza unor criterii bine stabilite , aplicația Storyjumper ce a compilat ideilor elevilor creând o carte , aplicația Suno care a creat melodiile proiectului pe baza versurilor scrise de elevi , Mentimeter . Elevii au lucrat organizați în grupe pe unități de învățământ coordonați de proprii profesori dar și în grupuri transnaționale .
Elevii au participat atât la activități on line sau care au presupus utilizarea instrumentelor digitale ( concursuri de logo și poster , activități de intercunoaștere și de cunoaștere a istoriei , culturii și tradițiilor fiecărei țări partenere în cadrul întâlnirilor pe zoom , realizarea unor produse comune ) cât
�Pagina de start 120 Cuprins�