Fii Erasmus, trăiește experiența!_NR_3_2024 Anul școlar 2023-2024 | Page 103

FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 3 / 2024 PROIECTUL ETWINNING ” LET ' S BE WELL TOGETHER !”
Prof . Daniela-Ramona CROITORU , Prof . Doina MAZGA , Prof . Oana GHINEA ,
Liceul ” Ștefan Procopiu ” Vaslui
În perioada septembrie 2023-aprilie 2024 , elevii clasei a X-a D , sub coordonarea a trei profesori , au implementat proiectul eTwinning eTwinning ” Let ' s Be Well Together !” în colaborare cu alte 12 școli din Turcia , România și Polonia . Obiectivele proiectului au fost : îmbunătățirea competențelor elevilor de a gestiona emoțiile negative ( stresul , furia , tristeția , anxietatea ), conștientizarea de către elevi a importanței sănărății mintale , promovarea stării de bine în comunitatea școlară . Activitățile locale și transnaționale organizate în cadrul proiectului au contribuit la dezvoltarea emoțională , personală , socială și academică a participanților prin colaborare , instrumente TIC și resurse digitale , dialog intercultural și schimb de experiență .
În perioada septembrie-noiembrie 2023 , în cadrul proiectului , au fost realizate activitățile specifice implementării unui proiect eTwinning precum stabilirea planului de lucru , semnarea acordurilor parentale , prezentarea participanților , completarea chestionarelor de evaluare inițială , identificarea problemelor cu care se confruntă elevii din școlile partenere , organizarea în echipe transnaționale , realizarea unui logo al proiectului .
Cele mai multe dintre activitățile locale și transnaționale la care au participat elevii de la Liceul ” Ștefan Procopiu ” Vaslui au avut ca tematică exercițiile de tipul brain breaks , acele pauze intenționate din timpul orelor care au rolul de a oferi creierului un moment de odihnă . Cu prilejul acestor activități , elevii , organizați în echipe transnaționale , au realizat materialul ” Utilizarea pauzelor pentru stimularea creierului pentru a îmbunătăți starea de bine a elevilor în sala de clasă ”, material ce conține o colecție de exerciții de tipul ” brain breaks ” organizate pe 3 categorii : Exerciții bazate pe mișcare ( utile atunci când elevii au nevoie să fie energizați ), Exerciții de atenție și concentrare ( utile atunci când elevii trebuie să ăși îmbunătățească atenția și concentrarea ) și Exerciții pentru învățare și mișcare ( exerciții care îmbină mișcarea cu consolidarea învățării la orice disciplină ). Aceste pauze scurte și interactive între activitățile academice sunt esențiale pentru reîmprospătarea minții și pentru menținerea concentrării și energiei pe parcursul zilei școlare . Beneficiile utilizării activităților de tip „ brain breaks ” în școală sunt numeroase . Pe lângă îmbunătățirea concentrării și performanței academice , aceste pauze scurte pot contribui și la reducerea nivelului de stres și anxietate al elevilor , la îmbunătățirea relațiilor sociale în clasă și la promovarea unei atmosfere mai plăcute și mai cooperante în mediul școlar . Multe dintre exercițiile propuse au fost ” testate ” în timpul orelor de curs . Aceste pauze pot implica exerciții fizice scurte , jocuri interactive , exerciții de respirație sau relaxare , activități creative , momente de reflecție sau orice altceva care să încurajeze elevii să-și schimbe focusul și să-și revigoreze mintea .
Alte șapte activități locale organizate în cadrul proiectului eTwinning ” Let ' s Be Well Together !” au explorat subiecte legate de gestionarea stresului și menținerea unei stări optime de sănătate și bunăstare printr-o alimentație corespunzătoare , somn și mișcare , au explorat tehnici de
�Pagina
de start 103 Cuprins�