FATİH EBA eTwinning Entegrasyonu Senaryo | Page 5

EBA-FATİH-eTwinning Senaryoları: Güvenilir Bilgi 2016
GÜVENİLİR BİLGİ
Bu bölüm yukarıda tanımlanan tüm bileşenlerin ortak bir amaç doğrultusunda kullanılmaları için izlenebilecek adımları öyküsel bir anlatım ile birleştirmektedir. Senaryonun amacı size proje çalışmalarınızı iyi bir şekilde yapabilmeniz için ilham kaynağı olmaktadır. Kendi projelerinizi yaparken ne tür adımlar izleyebileceğinizi, kimlerle projenizin hangi bölümünde nasıl çalışabileceğinizi, teknoloji nasıl kullanmanız gerektiğini, öğrencilerinize nasıl rehberlik sağlayabileceğinizi, müfredat ile nasıl uyum sağlayabileceğinizi ve FATİH projesi ile sağlanan imkanları nasıl kullanabileceğinizi kolayca tasarlayabilirsiniz.
Adil Anadolu Lisesinde çalışan bir İngilizce Öğretmenidir ve derslerinde daima farklı metotlar ve araçlar kullanmaktan, öğrencilerinin öğrenme stil ve ilgilerine önem vererek, öğrenciler için öğrenmeyi kolaylaştırmak ve eğlenceli kılmak için okul müfredatını eTwinning projelerine entegre ederek farklı konularda projeler eTwinning projeleri oluşturur. Son zamanlarda kendisini oldukça şanlı hissetmektedir çünkü MEB FATİH Projesi kapsamında okulu interaktif tahtalarla donatılmış ve öğrencilere interaktif tahtalarla etkileşimli çalışan tabletler verilmiştir. Bunların yanı sıra okulunda yine FATİH Projesi kapsamında sağlanan güvenli internet ağı kurulmuştur. En önemli olarak gördüğü gelişme ise MEB tarafından geliştirilen EBA Eğitim Bilişim Ağının güncellenmesinin kendisine ve öğrencilerine eTwinning proje çalışmalarında büyük katkı sağlayacağına inanmasıdır. Şunu da iyi bilir ki, öğrencileri sınıflarındaki interaktif tahtaları ve tablet bilgisayarlarıyla dijital yerliler olarak bu cihazların eğitimsel amaçlar için nasıl kullanılacağını öğretmeye niyetlidir. Teknoloji ile desteklenen öğretimin öğrencilerini gelecekteki kariyerlerine hazırlayacağına ya da en azından bir iç görü oluşturacağına inanır.
Bütün bu imkânları etkili bir şekilde ve bir arada kullanmak için alternatif fikirler üzerinde düşünür ve bir eTwinning projesi ile FATİH projesinin teknolojik imkânlarını, EBA bilişim ağının içerik geliştirme ve paylaşma özelliklerini ve iTec projesinin öğrenme hikâyeleri ile proje aktiviteleri oluşturma özelliklerini bir araya getirmeye karar verir.
Okul ders müfredatından öğrencileri ile yapacağı eTwinning projesi için bir konu belirler. Öğrencilerine proje konusunu söylemeden önce ön hazırlık yapmak için EBA bilişim ağına girerek proje konusu ile ilgili EBA V Sınıf Ders bölümünden video, resim doküman araştırması yapar ve bulduğu verileri ve kendi çalışmalarını ve kaynak linklerini EBA Dosya bölümünde bir alan açarak araya toplar. Kullanacağı öğretim metotlarını belirler. Proje aktivitelerini ve çalışma şeklini planlamak için iTec öğrenme aktivitelerinden yararlanır. Ayrıca www. ewinningonline. EBA. gov. tr sitesine giderek eTwinning ve 2.0 web araçları kursundan kullanacağı araçların kullanım video linklerini alır ve hazırladığı dokümanlara ekler. Artık oluşturacakları eTwinning projesini öğrencileri ile paylaşmaya hazırdır.
Proje Tasarım Özeti – Proje uygulama adımları Adil ders saatinde sınıfa gelir ve öğrencilere yapacakları eTwinning projesinin adını ve ders müfredatından seçtiği konusu hakkında ön belgi verir. EBA Dosyada önceden hazırladığı proje konusu ile ilgili materyalleri interaktif tahtayı kullanarak öğrencilerine gösterir ve öğrencilerde tabletlerinden materyallere ulaşarak, öğretmenlerinin hazırladığı ve EBA Dersten aldığı video ve dokümanları önceden öğretmenleri tarafından belirlenmiş sürede incelerler. Artık öğrencilerde yapılacak olan eTwinning projesi ile ilgili bir fikir oluşmuştur. Daha sonra Adil konunun alt başlıklarını ve çalışma süreci ile ilgili öğrencileri bilgilendirir ve çalışmanın takımlar halinde yapılacağını ve bu nedenle de sınıfta sınıf öğrenci sayısına göre grupların kurulması gerektiğini söyler.
Adil interaktif tahtayı kullanarak TeamUp aracını açar ve öğrencilerinin isimlerini girer ve çalışma takımlarını oluşturur ve linkini öğrencileri ile paylaşır. Öğrenciler tabletlerinden ait oldukları grupları görür ve gruplarına katılırlar. Öğrenciler gruplarını ve çalışma arkadaşlarını benimsedikleri için Adil Sosygram tekniğine ihtiyaç duymaz. Öğrenciler grup içinde rollerini belirlerler. Her grup proje konusu alt başlıklarından birini grup kararı ile seçer. Böylece gruplar ve üzerinde çalışacakları proje konular belirlenmiş olur.
Adil öğrencilerine bir sonraki derse kadar çalışma konularını bireysel olarak EBA dosyadan çalışmalarını ve konuları ile ilgili notlar almalarını ve konu üzerinde nasıl çalışmak istedikleri düşünmelerini ister. Sınıf ders zamanını etkili kullanmak ve işbirlikçi aktivitelere daha fazla zaman ayırmak için bu bölümde Adil Flip Learning tekniğini kullanır.
eTwinning Projesi | http:// etwinning. meb. gov. tr / FATİH Projesi | http:// FATİHprojesi. meb. gov. tr /
EBA Projesi | http:// www. EBA. gov. tr /
5