La visita dels geganters a l’escola Catalunya
En Pere Pons, dibuixant, i l’Eva Tataret, conta-contes, que pertanyen a l’organització “Geganters de Sant Cugat”, ens van visitar el passat dia 17 de febrer a la nostra escola. Ens van explicar la història del Joan i la Marieta, els gegants de Sant Cugat, per tal de donar-nos idees a l’hora de construir el nostre gegantó i la seva història. Aquesta associació fa quasi 28 anys que va ser creada i participen en trobades de gegants arreu de Catalunya, majoritàriament.
Quan van acabar d’explicar-nos la història dels gegants, vam tenir l’oportunitat de fer una petita entrevista. A continuació fem la transcripció d’aquestes.
Heu anat a cap altra escola per explicar aquest tema dels gegantons?
Si, a l’any 2007 vam començar a anar a les escoles per ensenyar a fer gegantons.
Des de l’any 2010, aproximadament, vam començar a explicar la història del Joan i la Marieta.
Quan vau començar amb aquesta professió?
Fa 12-13 anys que vaig començar amb els gegants (Pere, dibuixant)
Jo vaig començar fa 7 anys aproximadament (Eva, conta-contes)
I per què la vau escollir?
És un hobby, jo sóc restaurador i ella conta contes. Jo primer vaig fer gegants, després esbart dansaire, castellers, timbaler dels diables...la cultura popular enganxa.(Pere,dibuixant)
Els gegants tenen un origen religiós i els van agafar per fer festa i cercavila de Corpus.
D’aquesta professió què és el que us agrada més ?
A mi m’agrada explicar i dibuixar contes. Dintre dels gegants hi ha moltes feines diferents: periodistes (premsa), els que porten els gegants, els que expliquen les històries, els músics, els que dirigeixen els gegants i vigilen el seu voltant...
Ens podríeu explicar amb què es fan els gegantons?
Hem evolucionat molt, primer amb paper, cartró i guix juntament amb el cavallet de fusta. Actualment alguns cavallets són d’alumini. La roba d’abans era de saca, però era molt pesada, i actualment és sintètica, per tal de alleugerir el pes. La fibra de vidre va prenent importància. La fibra de vidre és un material format per fibres extremadament fines de vidre o plàstic.
Hi ha diferents tipus d’estructures, com per exemple de polièster fins el melic, o fetes amb cavallets de fusta desmuntables, a més poden ser de diferents metres: 1.8m, 2.5m, 3.3m, 3.8m...
Moltes gràcies per haver estat amb nosaltres.
A vosaltres
Gràcies a aquesta explicació tan amena i divertida hem pogut aprendre més coses sobre la tradició catalana i sobretot dels gegants de Sant Cugat. Han estat, tan l’Eva com en Pere, unes persones amables i simpàtiques que ens han engrescat per col·laborar amb ells i amb la creació dels nostres gegantons.
POL DAVÍN, GIULIANA MARTÍNEZ, XAVI MORALES, ALÈXIA NOLLA I LAURA RUIZ