ed » Kapak
ÇOK ÖNEMLİ PARA POLİTİKASI KURULU KARARLARI
Darbe girişiminin ardından karar bazında , ekonomide en fazla merak edilen konu ise faiz indirimiydi ve gözler Merkez Bankası ’ ndaydı .
Merkez Bankası ( TCMB ) Para Politikası Kurulu ( PPK ) faiz indirimine devam etti . Faiz koridorunun üst bandı 25 baz puan daha düşürülerek yüzde 8,75 seviyesine çekildi .
Merkez Bankası temmuz toplantısında , yüzde 7,5 olan politika faizi ve yüzde 7,25 olan koridorun alt bandında ise bir değişikliğe gitmedi .
TCMB ’ deki görev değişiminin ardından nisan , mayıs ve haziran aylarında 50 ’ şer baz puan indirime gidilmişti . Son olarak temmuzdaki 25 baz puanlık indirimle birlikte faiz koridorunun üst bandı bu yıl 2 puan düşürülmüş oldu .
İşte o önemli kararlarla ilgili açıklama :
Para Politikası Kurulu , Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo-Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir :
a ) Gecelik faiz oranları : Marjinal fonlama oranı yüzde 9 ’ dan yüzde 8,75 ' e indirilmiş , Merkez Bankası , borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulmuş ,
b ) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutulmuş ,
c ) Geç Likidite Penceresi faiz oranları : Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde , Bankalararası Para Piyasası ’ nda saat 16.00 – 17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulmuş , borç verme faiz oranı yüzde 10,5 ’ ten yüzde 10,25 ’ e indirilmiştir .
Merkez Bankası ’ nın değerlendirmesi ise şöyle :
• Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir . Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir . İç talep büyümeye pozitif katkı verirken , Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın , ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir . Bu çerçevede , iktisadi faaliyet ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini korumaktadır . Kurul , yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir .
• Yakın dönemde yurt içi gelişmelere bağlı olarak piyasalarda dalgalanmalar yaşanmıştır . Kurul , alınan likidite tedbirlerinin piyasalardaki oynaklığı sınırladığı değerlendirmesinde bulunmuştur . Ayrıca , sıkı para politikası duruşu , temkinli makroihtiyati politika çerçevesi ve 2015 yılı Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılması ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırmıştır . Bu doğrultuda Kurul , para politikası etkinliğine sağladığı katkı da dikkate alınarak , sadeleşme yönünde ölçülü ve temkinli bir adım atılmasına karar vermiştir .
• Kurul , işlenmemiş gıda ve tütün fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak kısa vadede enflasyonda belirgin bir artış gözlenebileceğine dikkat çekmiştir . Çekirdek enflasyonun ise kademeli düşüşünü sürdürmesi beklenmektedir . Bununla birlikte , enflasyon görünümüne dair gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir .
Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır . Enflasyon beklentileri , fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir . Bunun yanı sıra , piyasalardaki gelişmeler yakından takip edilerek gerekmesi halinde finansal istikrarı destekleyici likidite tedbirleri alınmaya devam edilecektir .
• Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul ’ un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır .
Borsa İstanbul A . Ş ., İstanbul Takas ve Saklama Bankası A . Ş . ( Takasbank ), Merkezi Kayıt Kuruluşu A . Ş . ve tüm paydaşlarımızla birlikte sistem ve işleyişimiz kesintisiz ve tam bir surette çalışmakta olup , 18 Temmuz 2016 Pazartesi itibarıyla görev ve faaliyetlerimiz aksatılmaksızın yürütülecektir .”
12 | ekonomik denge |