Educational Support Material for the Teachers of the Aristotle Uni. Educational-Material_Teachers-book_GR | Page 3

παραδείγματα για να διαμορφώσει νέες παρεμβάσεις ανάλογα με τον μαθητικό πληθυσμό στον οποίο απευθύνεται στους καταυλισμούς ή στις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων( ΔΥΕΠ). Στηρίζεται στη δυναμική σύμπραξη της γραπτής γλώσσας, του ήχου και της εικόνας, με όλα τα οφέλη γλωσσικά και γνωστικά που προκύπτουν και διευκολύνουν την εξοικείωση με το νέο τόπο διαμονής και με τους ήχους της ομιλίας σε αυτόν τον τόπο.
Το Εκπαιδευτικό Υλικό ΔΕΝ αποτελεί διδακτικό εγχειρίδιο, όπου με έναν γραμμικό τρόπο πρέπει να διδαχτεί μια συγκεκριμένη διδακτική ύλη, αποτελεί μια πρόταση ανοικτή σε συνεχείς ζυμώσεις, διαφοροποιήσεις και αναθεωρήσεις. Ο / η εκπαιδευτικός μπορεί να κινείται στο χώρο της θεματικής ενότητας αλλά παράλληλα να διατηρεί και την ετοιμότητα να ανατρέπει και να αναδιαμορφώνει το περιεχόμενο της, ανταποκρινόμενη / ος στις ρητές ή υπόρρητες προτάσεις των παιδιών και στη δυναμική της ομάδας. Ο ευέλικτος χαρακτήρας του υλικού ακυρώνει την έννοια της συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας που χρειάζεται για να καλυφτεί η κάθε ενότητα. Ο εκπαιδευτικός έχει την ελευθερία να αυτενεργήσει δημιουργώντας δικές του, επεκτείνοντας ή / και αναμορφώνοντας τις προτεινόμενες δραστηριότητες υποβάλλοντας έτσι το υλικό σε διαρκή ανανέωση και επικαιροποίηση.
Από τις δραστηριότητες που προτείνονται στο Εκπαιδευτικό Υλικό όσες είναι με πράσινη γραμματοσειρά απευθύνονται κυρίως στα μεγαλύτερα παιδιά, ενώ οι υπόλοιπες είναι κατάλληλες για όλες τις ηλικίες, οι εκπαιδευτικοί του πεδίου όμως είναι αυτοί που θα εκτιμήσουν και θα αποφασίσουν ποιες δραστηριότητες ταιριάζουν περισσότερο στην ομάδα παιδιών με την οποία δουλεύουν κάθε φορά.
Οι εκπαιδευτικοί, που θα εφαρμόσουν το υλικό στο πεδίο, λειτουργούν ως η « σκαλωσιά » που θα διευκολύνει τα παιδιά να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους στη χώρα υποδοχής. Αντλώντας από τα ενδιαφέροντα και κτίζοντας πάνω στις δυνατότητες και τα ταλέντα τους, το Εκπαιδευτικό Υλικό στοχεύει πρωτίστως να εξοικειώσει τα παιδιά με τον τόπο που τους φιλοξενεί, τον πολιτισμό και την καθημερινότητά του. Οι ολιστικές πρακτικές που διέπουν τη δημιουργία του υλικού καθιστούν την κατάκτηση της γλώσσας μια φυσική και αυθόρμητη διαδικασία, αυτονόητο αποτέλεσμα των διαπολιτισμικών ανταλλαγών ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και παιδιά.
Όπως αναφέρθηκε ήδη, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή να υπάρχει μια ποικιλία σημειωτικών πόρων από όπου θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες και να
3