EBK | Page 15

Pelvik Tabanın Anatomi ve Fizyolojisi 3
IV. lumbar vertebra Ön sakrolak bağ
Ön longudional bağ
İliolumbal bağ
Spina iliaka anterior superior
Trokhanter major
İnguinal bağ
Eklem kapağı koksal eklemi
Lig. ilia femoral bağ
Üst pubik bağ
Arkuat bağı
İnterpubik disk
Obturator membran
Şekil 3. Pelvis kemik ve bağları( Sobotta-Becher. Atlas der Anatomie des Menchen. 1. Tell. Ed. dr. Med J Sobotta O. Ö. Prof. Dr. Med Etphil. H. Becher. Urban & Schwarzenberg-Münschen. Berlin. Wien 1967. p. 180)
Pelvis tabanının en önemli elemanları pelvis diyaframını oluşturan muskulus( m) levator ani ve m. koksigeustur. Bu kaslar pubis ve koksiks arasında bir hamak gibi gerilerek yanda arkus tendineus fasiya pelvise bağlanırlar. M. levator ani üç bölümden oluşur: M. puborektalis, ramus pubisin arka yüzünden başlayarak arkada rektumun etrafında dolaşarak“ U’’ şeklinde bir trase çizer ve perineal cisimciğe uzanır. Anorektal açının oluşmasını sağlar ve fekal kontinanse katkıda bulunur. 2. kas grubu pubokoksigeus, anokoksigeal rafe ve koksiks kemiğinin anterolateral sınırlarına yapışır. Son grup kas ise iliokoksigeal kas, arkus tendineus levator aniden başlayarak anokoksigeal rafe ve koksiks kemiğine uzanır. Arkus tendineus levator ani, pubisten iskial spinaya kadar uzanan ve obturator internus kasının fasiyal kılıfının çizgi halinde kalınlaşmasıyla oluşan fibröz yapıdır( Şekil 4).
Serfiz pubis Ingunal bağ
Obturator kanal
Subpubik bağ
Otoris dorsal ven
Transvers pelvik bağ Ürogenital diyafram üst
Üretra Pubokoksigitus kas( Levator an)
Vagina Trendneus Arkus
Rektum Oblurator internal kas
Leoksignus kas( Levator an)
Spina iskiadika Koksiks Koksigeus kas Ön sakrokoksigeal bağ
Priformis kas Sakral promorforium
Şekil 4. Pelvik diyafram( üstten görünüş).( Frank N Nedler. Normal Anatomy of the Female Gental Tract and its Functional Relationships in the Nedler Collection of Medical Illustractions. Ed. Emst. Oppenheimer. Novartis- USA 1997, 94).