EBK | Page 26

BÖLÜM BÖLÜM 161 • Kadın DOĞUMSAL Sağlığına Genel BRAKİYAL Bakış PLEKSUS PARALİZİSİ 243

16 DOĞUMSAL BRAKİYAL PLEKSUS PARALİZİSİ

Yrd. Doç. Dr. Gönül Acar
Brakiyal pleksus paralizisi( DBPP) C5-T1 sinir köklerinin oluşturduğu pleksusun etkilendiği bir sinir yaralanmasıdır. Yaralanma doğum sırasında boynun lateral fleksiyon rotasyon ve traksiyon manevrası sırasında oluşur. Yaralanmanın derecesi ödem ve hemoraji gibi basit bir nedenden sinirin kökten avülsiyonunu gibi ağır bir tabloya kadar çeşitlilik gösterir. Hafif ve orta tutulumlarda iyileşme daha iyi olmakta ancak ağır tutulumlarda kolda sekel kalabilmektedir. İlk 3-4 ayda sinirde rejenerasyonla birlikte hareketlerde geri dönüş olabilmekte tam iyileşme 3-15 ay arasında olmaktadır. Ağır yaralanmalarda radiküler rüptür olmuş ve spinal kordla bağlantı kesilmişse iyileşme mümkün olmamaktadır. Brakiyal pleksus yaralanması tek taraflı ve genelde sol tarafta olmakta nadir olarak bilateral tutulum görülebilmektedir. DBPP’ ne klavikula fraktürü eşlik edebilmektedir. Çok nadir olarak sezeryan doğum ve komplikasyonsuz doğum sırasındada oluşabilmektedir.
Narakas tutulumu 4 grupta sınıflamıştır. 1. C5- C6 tutulumu Erb’ s Palsy(% 46). 2. C5-C7 Tutulum(% 30). 3. Total Pleksopati(% 20). 4. Total pleksopatiye eşlik eden horner sendromu(% 4).
Klinik görünüm tutulan sinire ve yaralanmanın derecesine bağlı olarak değişir. Belirtiler doğar doğmaz ya da ilk 3 gün içinde belirgin hale gelir. En yaygın olarak görülen tipi C5- C6 Erb’ s paralizisi ve C5- T1 klumpke paralizisi veya alt tutulum olarak adlandırılan paralizidir( Resim 1).
Erb’ s paralizi; Omuz ve üstkol tutulur. Deltoid, supraspinatus, biseps ve brakiyoradialis kaslarında denervasyon meydana gelir. Kol pasif olarak gövdenin yanındadır. İnternal rotasyon ve pronasyonda durur. El bileği ve parmaklar fleksiyondadır. Moro refleksi alınmaz ya da az alınır. Elde yakalama refleksi vardır.
Klumpke paralizisi: Makat gelişinde kolun hiperabduksiyona gelmesiyle oluşur. Etkilenen
243