EBK | Page 20

BÖLÜM 1 • Kadın BÖLÜM Sağlığına 10 Genel Bakış NÖRAL TÜP DEFEKTLERİ 129

10 NÖRAL TÜP DEFEKTLERİ

Yrd. Doç. Dr. Yasemin Karal
Fetusün gelişim sürecinde Merkezi Sinir Sistemi( MSS) pek çok iç ve dış etkene maruz kalıp malformasyonlarla karşımıza çıkabilir. Bu bölümde yenidoğan döneminde sık görülen malformasyonlardan olan Nöral Tüp Defektlerinden( NTD) bahsedilecektir.
Embriyogenez
İnsan embriyosunun gelişiminde toplam 23 adet evre olup, her bir evre ortalama 2-3 gün sürmektedir. Embriyolojik evre ortalama 60 gün sürmekte ve sonunda 30 mm uzunluğuna erişen embriyo fetal döneme girmektedir. İşte bu embriyolojik dönemde sadece zigottan öncelikle ana hatları ile ekdoderm, endoderm ve mezoderm tabakası oluşarak, bu tabakalardan da ana hatları ile sistemler ve bölümleri oluşmaktadır( 1,2).
Nöral tüp gelişimi( Nörulasyon)
Üçüncü embriyolojik hafta içerisinde, embriyonun dorsal( sırt kısmı) orta hattında bulunan
ekdoderm kalınlaşmaya başlar ve nöral tabakayı( neural plate) oluşturur( A). Bu tabakanın her iki lateral( yan) sınırı yükselti yaparak ortalarında boylu boyunca uzanan çukurumsu oluk oluşumuna neden olurlar( B). İşte bu tabaka lateralinde oluşan yükseltiler nöral katlantı( neural fold), ortadaki oluk ise nöral oluk( neural groove) olarak adlandırılır( C).
İşte bu oluşan nöral oluk, lateralinde yükselti olarak bulunan nöral katlantıların mediale( ortaya) doğru yaklaşarak birleşmesi ile silindir şeklinde kapanır ve nöral tüpü( neural tube) oluşturur( D).
Nöral tüp oluşumu 4. embriyolojik haftanın ortalarında tamamlanmıştır. Daha sonra bu nöral tüp, rostral( gaga şeklinde yapı) kısımda farklılaşarak beyin ve beyinciği oluşturacak ve diğer kaudal( kuyruk kısmı) kısımlar ise spinal kordu oluşturacaktır.
Nöral tüp içerisinde kalan kanalın rostral kısımları ventrikülleri, diğer kısımları da santral kanalı oluşturacaktır. Bir diğer önemli noktada,
129