E-KİTAP | Page 13

edici birçok şey sansürlense de merak uyandırma ve çekici hale getirme maalesef ki zehir satıcıları tarafından en çok kullanılan yöntemler olmaktadır .
İşlenen tonlarca suça karşın her ülke ya da topluluk kendi kuralları ile yaptırımlar uygulasalar da yeni suçlar işlenmeye devam ediyor . Yaptırım ve caydırıcılık durumları oldukça sorgulanan ceza sisteminde suç işleyenin tekrara meylinin olması da oldukça düşündürücü . Bulunduğumuz coğrafya ve çevre ülkelerde yürürlükte olan ceza sistemleri ile gelişmiş ülkeler ve suç oranının düşük olduğu ülkeler incelendiği taktirde ilk göze çarpan fark , hiç şüphesiz bireylerin ekonomik ve sosyal hakları arasındaki uçurumlar oluyor . Maddi doyum , sosyal devlet bilinci , doğru bir eğitim metodu ile suç unsurları ortadan kaldırılabilirken , tam tersi durumların yarattığı tehlike ülkelerin birbiri ile savaşmalarından bile yıkıcı sonuçlar doğurabilir ülkede .
Dünyada her ülke suçla mücadele etmekle uğraşırken hükümlülerin topluma kazandırılması adına sayısız çalışmalar sürdürmektedir .
Her bölge kendi dinamikleri doğrultusunda , finans , kültürel yapı , sosyal yapı konusundaki değerlendirmelerle politikalarını geliştirmeye çalışırlar .
Sosyal devlet olmak ve finansal desteklerle Almanya Norveç ve Fransa örnekleriyle Avrupa ’ yı mercek altına alarak minik bir değerlendirme yapılabilir .
Almanya ’ da Mahkumların sosyal hayata yeniden kazandırılması , Avrupa ' daki ceza infaz sisteminin odak noktalarından biridir .
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine göre , " ceza hala cezaevi sisteminin temel amaçlarından biridir , ancak Avrupa ceza yargılamalarında şu anda rehabilitasyona odaklanılmaktadır ." Suçluları toplumdan uzak tutmakla ilgili değildir ceza . Suçluları daha çok rehabilite etmek istenmektedir .
Ceza davranışını caydırmada ve mahkumların sosyal hayata yeniden entegrasyonunu teşvik etmede hapis cezalarının etkinliğini değerlendirmek çok önemlidir .
Bilim adamlarının bazıları hapis olma ihtimalinin veya deneyiminin suçu caydırdığını iddia ediyor . İkinci bir yaklaşım , hapishanelerin psikolojik olarak yıkıcı ve insanlık dışı koşullar karşısında suçu teşvik ettiğini iddia ederek ters yönde ilerliyor . Ek olarak , cezaevindeki suç şebekeleriyle ilgilenmek , düşük riskli suçluların ihlal edilme eğilimini artırabilir . Cezaevi mahkumları ile diğer nüfus grupları arasında fedakârlık ve iş birliği yapma istekliliğindeki farklılıkların ya görece küçük ya da hiç olmadığını göstermiştir . Doğru koşullar altında , iyi hedeflenmiş ve iyi işleyen bir hapishane sistemi , hapishaneden kaynaklanan insan sermayesi kaybını sınırlamaya yardımcı olabilir .
Yunanistan ' da iki ceza infaz kurumunda bulunan 105 tutukludan oluşan bir örneklemin yardımıyla , sosyal yönelimin çeşitli yönlerini ölçen bir ekonomik deney gerçekleştirildi . Ek olarak , denekler ya başka bir mahkumla ya da hapishane dışından biriyle etkileşime girdi . Bu , hapis cezasının ne ölçüde sözde bir “ grup içi önyargı ” ya ,